zrenjanin-stara-opstina-slika_800_536Zrenjanin- Sutra, 7. oktobra u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru izložbe „Pazi, snima se! – vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“, održaće se projekcija prvog dokumentarno-igranog filma o našem gradu pod nazivom „Zrenjanin – čovek i grad“. U pitanju je filmsko ostvarenje iz 1956. godine, reditelja Nikole Radoševića u saradnji sa Studio-filmom iz Sarajeva.

 

Film je posvećen kulturno-društvenom i revolucionarnom životu Zrenjanina, a snimanje je počelo 23. juna 1956. godine. Ova filmska poema snimana je u Zrenjaninu, Novom Sadu (Galeriji Matice srpske), Melencima, Karađorđevu, Elemiru i još nekim mestima srednjeg Banata.

Masovne scene, gde je angažovan veliki broj statista, snimane su u Elemiru, a reditelj je pokušao da rekonstruiše neke momente iz bune 1897. godine. Pored toga, u filmu pronalazimo priču o rodoljubima Banata – Urošu Prediću, Đuri Jakšiću, Žarku Zrenjaninu i drugima. Ova poema okupila je sva poznatija dela slikara iz srednjeg Banata rasutih po muzejima, galerijama i crkvama, što pokazuje da je ovo filmsko ostvarenje od velike vrednosti za očuvanje i promociju naše kulturne baštine.

Glavne uloge u filmu dobili su neki od naših poznatih glumaca poput Pavla Vujisića, a bili su angažovani i glumci zrenjaninskog Pozorišta Stevan Marionac, Aca Lazić i drugi. Pored gore pomenutih ličnosti iz sveta kinematografije, na realizaciji ovog filma učestvovali su i zrenjaninski prosvetni radnici Mihajlo Radotić i Imre Telkeš, tekst za film su napisali Borislav Mihajlović Mihiz i Miloš Hadžić, kameru je vodio Bakir Tanović, dok je za muziku bio zadužen Krešimir Baranović.

Svečana premijera ovog filma bila je 28. novembra 1956. godine, nakon koje je poema dobila sjajne kritke (timski rad reditelja, glumaca, kamermana, montažera, pisca teksta i dr. izuzetno je pohvaljen), a publiku ostavila zadovoljnu i bez i jedne zamerke.

 

U saradnji sa Arhivom Jugoslovenske kinoteke iz Beograda, Narodnom muzeju Zrenjanin za potrebe izložbe ustupljen je ovaj redak filmski materijal. Po prvi put nakon šezdeset godina od prve premijere u Zrenjaninu, publika će ponovo imati priliku da pogleda ovaj izuzetno važan dokumentarni materijal, kojim čuvamo i promovišemo kulturnu baštinu srednjeg Banata. Prizori nekadašnjeg Zrenjanina, važna kulturno-istorijska dešavanja i predstavljanje značajnih ličnosti koje su ostavile traga u razvoju lokalne istorije, koji su prikazani u ovom dvadesetominutnom ostvarenju, od velikog su interesa za naše sugrađane svih generacija.

 

Neposredno pre projekcije filma, publika će imati priliku da pogleda i snimak političkog govora Milana Stojadinovića sa balkona Gradske kuće u Zrenjaninu, 1938. godine. Ovaj dokumentarni snimak u trajanju od pet minuta prikazuje kadrove samog jezgra grada, narod na ulicama i atmosferu prilikom jednog političkog skupa.