Reklama

POGLEDAJTE POČETAK PROBNOG TESTIRANJA I PUŠTANJA VODE U SISTEM (FOTO)

POGLEDAJTE POČETAK PROBNOG TESTIRANJA I PUŠTANJA VODE U SISTEM (FOTO)

Zrenjanin- Nova fabrika za prečišćavanje vode u Zrenjaninu  puštena je danas u rad probnim testiranjem hidrauličnog dela opreme prilikom kojeg je započeto testiranje ultrafiltracije na najsavremenijem postrojenju za prečišćavanje vode u Srbiji.

 

 

 

 

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević,  direktor kompanije Sinertek (Synertech) Nenad Obradović  kao i brojne zvanice  prisustvovale su  početku probnog testiranja.

 

Prečišćivač vode obezbeđivaće na početku 30% vode u sistemu vodovodne mreže, a taj procenat učešća prečišćene vode će se sukcesivno povećavati u naredne dve do tri nedelje. Celokupno vodosnabdevanje grada vodom za piće ići će preko prečišćivača vode što znači da će se tada u vodovodnim cevima nalaziti samo prečišćena voda.

 

-Obišli smo postrojenje, danas vršimo hidraulično testiranje opreme i naša procena je da će ovo testiranje trajati od pet do sedam dana za ultrafiltraciju, nakon čega ćemo početi sa hemijskim tretmanom vode. Merićemo kvalitet vode uz pomoć Vodovoda, radićemo oko 15 analiza dnevno kako bi pratili kvalitet vode. Nakon toga krećemo sa hidrauličnim i jonizmenjivačima i tek tada ćemo moći da pustimo vodu u gradski sistem. Moram da napomenem to nije voda koja je za piće, biće naravno boljeg kvaliteta nego voda koja je sada u sistemu, neće imati miris, boju i biće odstranjen arsen. Tek nakon testiranja i kada budemo objavili  rezultate hemijskih analiza vode i odobrenja od strane Vodovoda mi ćemo pustiti vodu u sistem i objaviti da je voda u tom trenutku za piće – izjavio je Nenad Obradović, direktor kompanije Sinertek (Synertech).

 

Ivan Dević direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“  istakao je da je utvrđeno da su cevovodi u gradskoj mreži u sasvim dobrom stanju, te neće biti degradacije već prečišćene vode za piće, čime su oborene neke kvazi-teorije .

– Voda će gotovo trenutno biti boljeg kvaliteta. Dobiće na eliminaciji boje, mirisa, ukusa i dobiće prozirnost. Konačno ukidanje zabrane za upotrebu vode za piće biće onog trenutka kada se svi testovi koji su bitni i ugovoreni završe i pokaže se da je kvalitet u skladu sa propisanim  standardima Republike Srbije –rekao je Ivan Dević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 

 

– Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo što je baš moja administracija uspela to da reši i veoma sam srećan što imam priliku da radim sa ljudima koji mogu da realizuju jedan ovakav projekat. Podsećam i da smo 2012. godine nasledili projekat gde je Grad prvo trebao da plati 25 miliona evra postrojenje, pa još onda svaki kubik vode 37 evrocenti. Mi smo sada sve ovo uradili bez dinara ulaganja grada, a preradu vode ćemo plaćati manje, 28 evro centi po kubiku – istakao je gradonačelnik Čedomir Janjić.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Marketing

Vremenska prognoza

loader-image
Zrenjanin, RS
02:25, 24.04.2024.
temperature icon 10°C
oblačno
Humidity 95 %
Pressure 1005 mb
Wind 6 Km/h
Wind Gust Vetar: 14 Km/h
Sunrise Izlazak sunca: 05:37
Sunset Zalazak sunca: 19:35