Na jubilarnom 20. Horskom takmičenju „Majske muzičke svečanosti“ koje je odžano onlajn u Bijeljini od 14. do 16. maja u pet horskih kategorija prijavio se rekordan broj učesnika, 50 horova iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Poljske, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srpske.

Tri zlatne medalje osvojili su zrenjaninski vokalni ansambli sa izuzetno visokim brojem bodova.

U kategoriji A – mešoviti horovi, pobednik kategorije sa osvojenih 100 bodova je Omladinski mešoviti hor muzičke škole „Josif Marinković“ kojim diriguje Zorica Kozlovački. U ovoj kategoriji nastupali su i odrasli i omladinski ansambli zajedno te je time uspeh našeg hora još značajniji. Ovaj hor je u proteklih 15 godina doneo našem gradu i muzičkoj školi „Josif Marinković“ 47 nagrada a nedavno je kao jedini hor iz Srbije imao i zapaženo učešće na 26.„Dobri Voynikov“ internacionalnom onlajn festivalu za dečije i omladinske horove koji se održao aprila meseca u Šumenu (Bugarska).

Veliki uspeh ostvarila je i Muška vokalna grupa „Pannonica“ koja postoji tek godinu dana i koja je nastupila u kategoriji G – Vokalni ansambli, kao jedini muški hor iz Srbije. Prošle godine na istom takmičenju osvojili su srebrnu medalju a sada sa osvojenih 99 bodova i zlatnom medaljom pokazali su veliki napredak u svom radu sa dirigentom Zoricom Kozlovački. Njih očekuje i predstavljanje na netakmičarskom onlajn Festivalu „Černomorski zvuci“ koji će se održati početkom juna meseca u Balčiku (Bugarska).

 

Vokalni kvartet „Vita Brevis“ nastupio je kao jedini ansambl u svojoj kategoriji P – pop i džez i time potvrdio svoju jedinstvenost na ovim prostorima. Osvojile su zlatnu medalju sa 98 bodova. U kvartetu pevaju: Vilma Dutina, Tatjana Ivanica, Zorica Kozlovački i Aniko Gardinovački. Osim ovog takmičenja sa nestrpljenjem iščekuju i rezultate sa 2. Međunarodnog takmičenja “Konstantin Veliki” koji se odžava onlajn u Nišu a zatim će svoj program prezentovati na Festivalu „Černomorski zvuci“ u Bugarskoj gde su takođe izabrane kao učesnice.

 

„U ovim teškim vremenima za horsko pevanje ove nagrade nam puno znače i pomažu da održimo kontinuitet u postojanju naših ansambala i nađemo motivaciju za naš budući rad. Svi sa nestrpljenjem iščekujemo trenutak kada ćemo moći uživo da nastupamo pred publikom jer je smisao muzičke umetnosti deljenje emocija,radosti, uzbuđenja i interpretacije sa drugima. Ogromno zadovoljstvo pronalazim u vokalnom kvartetu u kojem pevam i zaista sam ponosna na istrajnost i trud horova kojima dirigujem i našem doprinosu horskom životu grada. Onlajn takmičenja postavila su veliki izazov pred nas u smislu pravljenja tehnički kvalitetnih snimaka za prezentaciju. Neophodna nam je profesionalna oprema za snimanje zvuka i videa kao i njihovo kasnije dizajniranje i montiranje te se zahvaljujem svim sponzorima koji su nam dosad pomogli i budućim koji podržavaju naš rad i nabavku ove neophodne opreme“ izjavila je za naš portal dirigent Zorica Kozlovački.

 

Fotografije: Aniko Gardinovački i Pavle Taboroši