Kompanija GLM-RS koja u Zrenjaninu posluje u halama nekadašnjeg “Minela” od 2018. godine, kao brownfield investicija. Prošle godine kompanija  je nabavila nove, najsavremenije mašine čime je proširila proizvodnju. Tim povodom gradonačelnik Zrenjanina Simo salapura sa saradnicima posetio je pogon ove italijanske kompanije.

Delatnost kompanije je proizvodnja metalnih komponenti za potrebe automobilske industrije (izduvni sistemi). Pogon u Zrenjaninu počeo je s radom na površini od oko 4100 m2 i sa 19 zaposlenih radnika, da bi se danas proizvodnja odvijala na 7000 m2, sa 93 zaposlenih koji rade u tri smene. Direktor Rade Berbakov ističe da turbulencije na tržištu koje se tiču auto-industrije nisu uticale na rad kompanije i da su realizovani svi predviđeni ugovori i poslovi.


– Tržište jeste nestabilno i ne možemo mnogo planirati unapred, ali se ne žalimo i ispoštovali smo sve predviđene isporuke. Iako smo deo lanca snabdevanja, u toku ove godine nismo imali problema i rezultati koje smo postigli u prvih šest meseci bolji su od očekivanih – ističe Berbakov i dodaje da je preduzeće u potpunosti izvozno orijentisano.

– Izvozimo u Nemačku, Francusku, Češku, Italiju, Rumuniju, počeli smo da snabdevamo i novootvorenu kompaniju “Bojsen” u Subotici koja nam je potvrdila svoje planove, tako da možemo biti zadovoljni i poslovanjem i celokupnim privrednim ambijentom u Srbiji, preciznije u Zrenjaninu – kazao je direktor Berbakov.

Kompanija je prošle godine uložila 2,5 miliona evra u nabavku novih, automatizovanih mašina i robota, koje su postale potpuno operativne i rade u punom kapacitetu.

– Mašine su iz serije 4.0, povezane internetom s proizvođačima, tako da nema potrebe ni za dolaskom servisera, ceo radni proces direktno se može pratiti preko računara i to predstavlja završetak našeg investicionog ciklusa, započetog dolaskom u Zrenjanin 2017. godine. U ovom trenutku popunili smo proizvodne i prostorne kapacitete, prošle godine smo iznajmili još 2200 kvadratnih metara, zadovoljni smo uslovima poslovanja koje obezbeđuju država i lokalna samouprava. Postižemo sve one ciljeve koje smo postavili u trenutku odabira Zrenjanina kao destinacije za ovu investiciju i idemo u dobrom pravcu – zaključio je Rade Berbakov.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, nakon obilaska proizvodnih pogona, rekao je da je ta investicija, dolazak GLM u Zrenjanin, bila opravdana iz više razloga.
– Lokalne ekonomske prilike u gradu su takve da se Zrenjanin sada pozicionira kao važno mesto za investiranje. Trenutno je u toku realizacija najveće investicije, u planu je izgradnja auto-puta, a GLM je jedan od šest italijanskih investitora u našem gradu, koji je zabeležio konstantan rast od početka proizvodnje, širenje kapaciteta i povećanje broja zaposlenih. Nadamo se i stabilizaciji tržišta auto-industrije, onim lokalnim, ali i makroekonomskim prilikama koje pruža Vlada Republike Srbije i očekujemo da će njihovo poslovanje u narednom periodu biti izvesnije i još bolje, na korist i lokalne zajednice i stanovništva – istakao je Salapura.

Još je rekao da interesovanje za gradnjom kapaciteta u gradskim industrijskim zonama i dalje postoji, da su nedavno stigla tri pisma o namerama za kupovinu zemljišta i da je na Gradu Zrenjaninu da dodatno oprema i širi industrijske zone, kako bi mogao adekvatno da odgovori na zahteve investitora. Ponovio je da velika investicija, kakva je izgradnja fabrike pneumatika “Linglong”, povlači sobom i manje investicije, a uz sve to nameće i značajne infrastrukturne poduhvate.
– Izgradnja auto-puta do Beograda i Novog Sada svakako će doprineti da se Zrenjanin dodatno pozicionira kao ekonomski i privredni konkurent ostalim gradovima u Republici Srbiji, ali i u regionu – zaključio je gradonačelnik.