DSC_0074_800_532ZRENJANIN- Danas je  u Gradskoj kući Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina primio grupu  od 11 studenata  Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ . Studenti su uz podršku kompanije NIS boravili na dvonedeljnoj praksi na Uhtinskom državnom tehničkom Univerzitetu u Ruskoj Federaciji.

DSC_0039_800_532Dekan Tehničkog fakulteta “ Mihajlo Pupin“ dr.Dragica Radosav je istakla  da  je ova stručna praksa bila izuzetno značajna za studente i pored toga što fakultet ima laboratorije koje je u predhodnom periodu NIS finansirao.

– Očekujemo  još intenzivniju saradnju sa NIS kompanijom koja finansira odlazak naših studenata  na usavršavanje, takodje pomaže laboratorijski da se dobro opremimo na Tehničkom fakuletutu i smatramo da time doprinosi razvoju našeg regiona. Naša očekivanja su velika od ovog smera. Uz dobru saradnju Grada Zrenjanina, NIS kompanije i ostalih društveno odgovornim subjektima našeg društva da ovaj studijski program bude prepoznatljiv i da doprinese boljoj realizaciji programa.

CSC_0079_800_532Oni su prva generacija sa novoakreditovanog smera “ Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“ na zrenjaninskom Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ , čije je osnivanje inicirala kompanija NIS, radi školovanja kadra osposobljenog za rad u kompaniji. Reč je o studijama internacionalnog karaktera koja podrazumeva gostovanje profesora sa univerziteta u Uhti, kao i obavljanje stručne prakse za studente u ovoj prestižnoj obrazovnoj ustanovi.

Studentima je, po dolasku u Uhtu prezentovan program boravka, kao i karta Uhtinskog basena. U naučno – laboratorijskim kompleksima univerziteta, koji su opremile neke od najvećih naftnih kompanija. Oni su imali prilike da se upoznaju  sa svim procesima proizvodnje, prerade i transporta nafte kroz magistralne naftovode. Zrenjaninski studenti su aktivno  učestvovali u brojnim vežbama, od upotrebe opreme, do simulacije rada na bušotini. Na kraju boravka u Rusiji, grupu srpskih studenata je primio Aleksandar Busirev, gradonačelnik Uhte, dok im je rektor  Univerziteta uručio Sertifikate o uspešno završenoj stručnoj praksi.

DSC_0070_800_532Aleksanda Đorđević, jedan od studenata, rekao je :  “ Pohađali smo praksu na Uhtinskom Univerzitetu od 23. maja do 7. juna. Sam grad Uhta je mesto gde je prvi put pronađena nafta u Rusiji i boraviti tamo je bilo veoma značajno za nas i naše usavršavanje . Uslovi za studente su veoma dobri i opremljenost je na visokom nivou. Imali smo tu privilegiju da učimo od najboljih“.