Crkva_Ecka_1Zrenjanin- Hram Svetog Nikolaja u Ečki, sagrađena 1711. godine i predstavlja najznačajniji zemljani objekat u Srbiji, rekao jerej Goran Boloban prilikom posete gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića.

– Crkva kao takva jeste najznačajniji kulturno – istorijski objekat u Zrenjaninu , sagrađena je 1711. godine i ima svoje specifičnosti, sagrađena je od čerpića, pokrivena šindrom, a od kada je sagrađena koristi se kao hram u koji ljudi dolaze, što nama jeste najznačajnije – rekao je Boloban.

Crkva_Ecka_6Govoreći o vrednostima on je istakao ikonostas iz 1786. godine, kao i delove starog ikonostasa iz 1711. godine, kao i određen broj bogoslužbenih knjiga sačuvanih iz tog perioda. Sagradili su ga pravoslavni Srbi koji su se pod vođstvom Arsenija Čarnojevića naselili u to vreme.

Sazidan je po uzoru na crkve brvnare u centralnom delu Srbije, međutim, kako ovde nije bilo materijala od drveta pribegli su gradnji materijalom koji su imali ovde, a to je bila zemlja, odnosno naboj, i šindra kojom je pokrivena, po tome crkva i jeste autentična i jedinstvena u celoj Srbiji.

Ipak, poslednje veće ulaganje u crkvu bilo je, navodi Boloban, 1994. godine kada je rađena rekonstrukcija krova.

Crkva_Ecka_2– Dalji planovi su da uradimo sanaciju zidova jer se vlaga popela do polovine zidova, to je gorući problem koji moramo rešiti, naravno sa stručnjcima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer, svake godine problem je sve veći i veći – naveo je Boloban i istakao da projekat za sanaciju postoji, ali da su za realizaciju potrebna velika finansijska sredstva.

Gradonačelnik Janjić je po obilasku tog verskog objekta ukazao da Grad Zrenjanin izdvaja sredstva za izgradnju i održavanje tih objekata na teritoriji grada.

– Došao sam da posetim zaista neobičan objekat, za koji sam siguran da osamdeset odsto građana i ne zna da postoji. Reč je jednom od najstarijih objekata, vrlo specifičnim sa zanimljivom istorijom. U nekoliko navrata ranije sam govorio da i želim to da naglasim i sada, turizam je neiskorišten resurs grada, nemamo more, planine, ali imamo neverovatno lepe predele i značajne objekte poput ovog – kazao je gradonačelnik Janjić.

Grad Zrenjanin je, istakao je, spreman da reši deo problema, međutim, za neophodnu sanaciju i održavanje su potrebna velika sredstva.

– Mislim da bez pomoći pokrajinskih i republičkih organa nije realno ući u realizaciju ovog projekta, ali ćemo svakako raditi na tome – rekao je Janjić.

Izvor: Grad Zrenjanin