Bioskop Avala, foto Ivan Pancic_393_600

Bioskop Avala foto: Ivan Pancic

Zrenjanin-U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 22. avgusta, u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu, autorki Ivane Arađan, istoričarke umetnosti, i Bojane Vidović, bibliotekara iz zrenjaninskog Muzeja. Izložba će biti otvorena do polovine oktobra 2016. godine.

Izložba je rezultat istraživačkog rada autorki i sastoji se iz nekoliko segmenata, kroz koje će publika imati priliku da se upozna sa detaljnim istorijatom zrenjaninske bioskopske kulture kroz čitav jedan vek, počev od prve projekcije u Velikom Bečkereku 1898. godine do današnjih dana – od putujućih bioskopa do prerastanja u institucije kulturnog i zabavnog karaktera.

Plakati NMZ, Maratonci_428_600Pored istorijata, koji će biti potkrepljen bogatim dokumentarnim materijalom, centralno mesto na izložbi zauzimaće izbor iz zbirke filmskih plakata Narodnog muzeja Zrenjanin. Plakati potiču iz perioda neposredno nakon Drugog svetskog rata, pa sve do kraja osamdesetih godina 20. veka. Ova značajna kolekcija nekada je pripadala Preduzeću za prikazivanje filmova Banat film iz Zrenjanina, a od pre nekoliko godina nalazi se u vlasništvu Muzeja. Ovim plakatima nekada su najavljivani filmovi u zrenjaninskim bioskopima – Balkan, Avala i Vojvodina, a samo neki od mnogobrojnih naslova koji će se naći na izložbi su: Slavica, Pop Ćira i pop Spira, Valter brani Sarajevo, Skupljači perja, Ko to tamo peva, Varljivo leto ’68, Otac na službenom putu, Kozara i drugi. Iz ove bogate kolekcije, koja broji preko četristo plakata, prvi put će publika moći da vidi izbor od stotinak filmskih plakata koji istovremeno imaju i umetničku i dokumentarnu vrednost.

Plakati NMZ, Valter brani Sarajevo_404_600Poznato je da su mesta u okolini Zrenjanina (Tiganjica, Stajićevo, Melenci, Aradac, Perlez, Čenta…) bila veoma  privlačna za snimanje domaćih i koprodukcijskih filmova naročito tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka. Na ovim terenima snimljeni su filmovi poput: Troje, Oluje, Dubrovskog, Zrenjanin – čovek i grad, gde su glavne uloge tumačili poznati domaći i svetski glumci. Jedan segment izložbe biće posvećen ovoj temi, uz  mnogobrojne fotografije sa snimanja pomenutih filmova, u kojima su često učestvovali građani Zrenjanina i okolnih mesta, kao statisti.

Kroz ambijent stare bioskopske sale, pokušaćemo da dočaramo atmosferu prikazivanja filmova u karakterističnim salama kakve su mogle da se nađu u pojedinim seoskim i gradskim bioskopima od sredine pedesetih godina 20. veka.

Prilikom rada na izložbi, ostvarena je značajna saradnja sa lokalnom zajednicom, ustanovama kulture i građanima, koji su doprineli sadržaju same izložbe ustupivši značajan materijal. Bioskop Cinema je za potrebe ove izložbe ustupio predmete koji su nekada pripadali Preduzeću Banat film, poput različitih projektora, opreme iz projekcione kabine i sl., a korišćeni su za potrebe projekcije filmova u gradskim bioskopima. Istorijski arhiv Zrenjanin je takođe ustupio značajan dokumentarni materijal, koji će u velikom delu biti prikazan publici po prvi put. Narodna biblioteka iz Novog Bečeja, ustupila je deo svoje kolekcije filmskih plakata iz međuratnog perioda, koji predstavljaju pravi raritet u ovoj oblasti, budući da je broj sačuvanih plakata iz ovog perioda, drastično manji u odnosu na posleratni.

Sadržaj izložbe znatno je obogaćen i eksponatima iz Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, kao i vizuelnim materijalom u vidu filmova i filmskih žurnala iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Filmskih novosti.

Tokom trajanja izložbe, kroz različite propratne aktivnosti biće sprovedeni edukativni programi, projekcije i diskusije o filmovima, itd. Jedan od filmova koji će biti prikazan je i dokumentarni film Predraga Bambića iz 2013. godine – Albertov put. Kroz ovaj film, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa likom i delom Alberta Majera, oskarovca i izumitelja čuvenih kamera kompanije Panavision iz Amerike, rođenom i odraslom u Perlezu, o kome naša javnost vrlo malo zna.