woman-1456950_1280_800_600Višak kilograma, ne samo da često izgleda neprikladno i nedopadljivo, pogotovo ako su masne naslage nesrazmerno grupisane na pojedinim regijama tela, već je često i uzrok mnogih zdravstvenih smetnji kao što su problemi sa kardiovaskularnim sistemom, pojava dijabetesa tipa B i slično.

Iz tog razloga, gubitak viška kilograma je često i neophodan i izuzetno bitan korak koji je potrebno preduzeti, ne samo zbog poboljšanja vizuelnog utiska koji ostavljate, već i zbog očuvanja i poboljšanja kompletnog zdravlja.

Problem kod namere da izgubite višak kilograma, najčešće se ogleda u tome što ste stekli naviku da unosite velike količine hrane u organizam i što vam je teško da postignete osećaj sitosti. Samim tim, zbog velike količine hrane koju unosite, veliki je i broj kilograma koji imate, a vama je teško da se suočite sa obavezom da takav režim ishrane i navike promenite.

Kako bi ste u tome najbolje, a pritom i najjednostavnije uspeli i izgubili kilograme, najpre sve one visokokalorične, masne, slatke i začinjene namirnice koje uzrokuju gojenje, zamenite zdravim, svežim i niskokaloričnim namirnicama, kao što su voće i povrće.

Voće i povrće, možete unositi u organizam u meri u kojoj vam je potrebno da dostignete osećaj sitosti, a pritom, posledica toga neće biti dobijanje kilograma, kao što je to slučaj kada jedete nezdrave i visokokalorične namirnice.

Šta ne smete jesti?

Dakle, iz svog jelovnika izbacite, prženo ili pečeno svinjsko meso, mesne prerađevine, posebno one koje su masne, kao što su čvarci ili slanina, kobasice. Izbacite unos velike količine hleba i proizvoda od testa, pogotovo ako su hleb ili proizvodi od testa od belog brašna ili topli. Nemojte jesti začinjenu hranu, mlečne proizvode sa visokim procentom mlečne masti, slatkiše i previše slanu hranu.

Šta je potrebno da jedete?

Jedite što više svežeg ili barenog voća i povrća. Umesto belog hleba i proizvoda od belog brašna, jedite ražani hleb ili pahuljice od žitarica, kao što su ražane, ječmene ili ovsene pahuljice. Jedite pečenu ribu ili sardinu. Umesto pržene hrane jedite čorbasta i kuvana jela sa što blažom zaprškom.

Pijte dosta vode i nezaslađenih napitaka od ceđenog voća ili povrća.

Izvor:fantasticna.com