policijski auto_800_457Zrenjanin- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, pripremili su za predstojeću školsku godinu niz aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti učenika, prosvetnih radnika i škola.

Imajući u vidu početak nove školske godine, povećan intenzitet saobraćaja i ugroženost dece u saobraćaju, posebno u septembru, pripadnici saobraćajne policije pojačaće aktivnosti na regulisanju i kontroli saobraćaja na saobraćajnicama u zonama škola.

Svakodnevno će kontrolisati i regulisati saobraćaj na raskrsnicama i pešačkim prelazima u zonama osnovnih i srednjih škola, kao i na drugim mestima koja učenici najčešće koriste prilikom odlaska u školu i povratka kući. Posebna pažnja biće posvećena poštovanju svetlosnih saobraćajnih znakova i obaveza vozača prema pešacima, uz preduzimanje svih zakonom propisanih mera prema vozačima koji ne poštuju saobraćajne propise.

Pripadnici saobraćajne policije održaće i prigodna predavanja učenicima osnovnih škola, a posebno đacima prvacima na temu “Bezbednog učešća u saobraćaju“ i nastaviće praksu pregledanja i kontrole autobusa namenjenih za prevoz đaka, kao i kontrole psihofizičkog stanja vozača ovih autobusa.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da se na saobraćajnicama u zonama škola kreću pažljivo i oprezno uz poštovanje postavljene horizontalne i vertikalne signalizacije.

Takođe, policija apeluje i na roditelje i prosvetne radnike da svakodnevno ukazuju na negativna ponašanja dece u saobraćaju, jer odgovornost za ponašanje dece uvek je na strani starijih.

Od izuzetne je važnosti i da se roditelji pridržavaju svih pravila saobraćaja, naročito kada je reč o parkiranju vozila u neposrednoj blizini škole, ispred samih ulaza u školu ili dvorišta, na pešačkim prelazima itd. Ovakvo ponašanje stvara nepotrebnu gužvu i doprinosi povećanoj ugroženosti dece, koja u velikoj meri nisu svesna opasnosti koja može nastati ukoliko nisu dovoljno uočljiva i ukoliko ih drugi vozači ne uoče na vreme.

Takođe, nastaviće sa edukacijom učenika o različitim aspektima bezbednosne samozaštite, na razvoju prevencije, komunikacije policije sa učenicima i odgovornim licima u školama i ostvarivanju njihove bezbednosne zaštite.
Poseban akcenat biće stavljen na nastavak realizacije akcije „Škola bez droge i nasilja“ u cilju pronalaska lica koja prodaju, uživaju ili omogućavaju uživanje opojnih droga na području škola, kao i u njihovoj blizini. Kroz realizaciju projekta „Bezbedno detinjstvo-razvoj bezbednosne kulture mladih“ biće održano predavanje učenicima 5. razreda osnovnih škola o vršnjačkom nasilju, bezbednosti saobraćaja, alkoholizmu i narkomaniji.