dsc_0485_800_532U velikoj sali Crvenog krsta u Zrenjaninu danas je potpisan sporazum o saradnji organizacija Crvenog krsta Arada, Bekeščabae i Zrenjanina, kojoj su prisustvovali predstavnici pomenutih gradova i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

 

 

dsc_0496_800_532

 

-Grad Zrenjanin je u Crvenom krstu video partnera i prijatelja, radimo zajedno kada je to našim sugrađanima neophodno, poput poplava, snežnih nanosa…Imamo projekat koji ima cilj smanjenje siromaštva. U okviru tog projekta Crveni krst uz pomoć grada Zrenjanina deli 250 toplih obroka. Sada radimo na sređivanju magacina u Tiršovoj ulici, koji će koristiti  korisnici narodne kuhinje- rekao je Saša Santovac.

 

dsc_0501_800_532-Izuzetno smo ponosni što smo danas prisustvovali značajnom događaju za Crveni krst Zrenjanina. Potpisani su ugovori između Crvenog krtsa Zrenjanina i Crvenog krsta Arada i Bekeščabea. Mislim da će ova saradnja samo produbiti, već postojeću saradnju i da će doneti nove sadržaje i aktivnosti u sva tri naša grada. Od izuzetnog značaja je podatak da su Arad i Bekeščaba gradovi koji pripadaju EU, tako da verujemo da će nam to zaista proširiti vidike- rekla je sekretarka zrenjaninskog Crvenog krsta, Aleksandra Tanasijević.

dsc_0485_800_532   naslovna

Pod sloganom „Ne dozvoli da te prevare i iskoriste. Informiši sebe i druge“, Crveni krst Zrenjanina danas, obeležava Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Danas postoje brojni oblici trgovine ljudima, a stalno se iznalaze novi i sve nehumaniji i svirepiji i sa još težim posledicama po žrtve i zajednicu.

Najčešći oblici su:

-seksualno iskorišćavanje

-radna eksploatacija

-prinudni brak

-lažno usvajanje

-korišćenje u oružanim sukobima

-prinuda na vršenje krivičnih dela

-trgovina organima

Žrtve su sve osobe, oba pola, različitih profila i uzrasta, uvučene u lanac trgovine ljudima koje bivaju eksploatisane na najrazličitije načine, a sve  to u cilju ostvarivanja novčane dobiti u korist trgovca ljudima.