tata-i-santovac_800x532Zrenjanin-U organizaciji Fondacije Tijana Jurić iz Subotice i Centra za sigurniji internet iz Hrvatske, juče je održana Edukacija o bezbednoj upotrebi interneta u Sali Crvenog krsta u Zrenjaninu.

Ovo je druga od ukupno deset edukacija koja Fondacija  Tijana Jurić i Centar za sigurniji internet  sprovode u Srbiji. Edukacija pomaže prosvetnim radnicima, pedagozima, psiholozima i stručnim licima angažovanim u oblasti socijalne zaštite dece  u sticanju novih znanja o digitalnom nasilju i mehanizmima zaštite na internetu.

dsc_2388_800x532Osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, govorio je o bezbednosti dece na internetu i na otvorenom prostoru.

-Kada je fondacija počela sa radom, najavio sam da ćemo raditi isključivo sa stručnim  ljudima koji na najbolji način mogu da obuče decu i odrasle, danas je sa nama Tomislav Ramljak. Centar za sigurniji internet i Fondacija Tijana Jurić će imati zajedničke projekate, jedan od tih projekata će se bazirati i na gradu  Zrenjaninu -rekao je  Igor Jurić.

dsc_2389_800x532Vrsni predavač Centra za sigurniji internet i osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu u Hrvatskoj, Tomislav Ramljak, dugi niz godina bavi se internetom kao savremenim sredstvom koje decu, zbog nedovoljnog znanja, može dovesti u ozbiljne opasnosti.

Ramljak je ovom prilikom prisutne upoznao sa načinima tehničke zaštite dece na internetu, vršnjačkim nasiljem (sajber bulinga), anonimnim zlostavljanjem putem društvenih mreža, pedofilima na internetu i ostaloj problematici prisutnoj kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija.

-Ono što predstavlja veliki problem je što roditelji ne razgovaraju dobro sa decom i na temelju toga dolazi do sve većeg broja žrtava. U celoj Evropi je ista situacija, prema tome mislim da je krajnji rok da se počnemo ozbiljnije baviti tom tematikom. Edukovati stručnjake, nastavnike, roditelje i naravno decu- rekao je Tomislav Ramljak.

Edukaciji je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i tom prilikom rekao:“Cilj grada Zrenjanina je da poveća bezbednost dece u našem gradu, ali ne samo onih koji žive u njemu nego i onih koji dolaze. Želimo da roditelji budu bezbrižni kada njihovo dete izađe iz kuće, a to jeste osnova I funkcija lokalne samouprave.“

tribina_800x532   publika_800x532