naslovna-poplava_800_532U Hotelu Vojvodina danas je održana završna konferencija projekta pod nazivom  „Zajedničko upravljanje rizicima od poplava“, koji realizuju Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat kao nosilac projekta i Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama ADVEST iz Temišvara, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija. Podršku za uspešnu realizaciju dao je Grad Zrenjanin i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Cilj ovog projekta bio je podizanje nivoa bezbednosti stanovnika u pograničnom području u pogledu rizika od poplava, odnosno razvoj integrisanog prekograničnog sistema za upravljanje i prevenciju poplava koji će unaprediti kapacitete i pripremljenost nadležnih organa lokalnih samouprava u Banatu i okrugu Timiš. Kako bi se postigao navedeni cilj, u okviru projekta realizovan je čitav niz aktivnosti koji su predstavljeni na konferenciji zajedno sa postignutim rezultatima.

Ukupa vrednost projekta je 828.080,00 evra, projekat se raealizuje u periodu od aprila do decembara 2016. godine.

irena_800_532-Projekat „Zajedničko upravljanje rizicima od polava“  nastao je kao odgovor na potrebu i činjenicu da su nas u predhodnom periodu zadesile velike poplave i kao takav odobren je u okviru IPO programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija- rekla je direktor Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat, Irena Živković.

 

 

-Grad Zrenjanin je prepoznao značaj ovog projekta još na početku, tako da smo pružili punu podršku samoj realizaciji. Nama je u velikom interesu da podignemo liniju bezbednosti stanovnika  u pogledu rizika od poplava, a samim tim kao preduslov za sve to je da opremimo neke naše jedinice. Mi smo ove godine drugačije organizovali naše odeljenje za vanredne situacije i vrlo smo  blizu realizacije samog organizovanja i jedinice za vanredne situacije. Nadam se da će se ova oprema koristiti samo u preventivne svrhe- rekao je gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić.

publika_800_532