Zrenjanin- U periodu od 27. marta do 7. aprila održaće se tradicionalna manifestacija za decu Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin, “Pesnička štafeta”.
Pesnička štafeta, 43. po redu, obići će 61 školu na teritoriji Srednjeg Banata i opštine Titel. Svake godine manifestaciju prati oko 10.000 dece, a u njoj aktivno učestvuje 3.000 osnovnoškolaca. Gostujući pesnik ovogodišnje manifestacije je Pero Zubac.

Biblioteka je povodom ovogodišnje “Pesničke štafete” objavila i Zubčevu knjigu “Pesme za Milenu”.
“Pesničku štafetu” i ove godine podržali su brojni prijatelji manifestacije:
izdavačke kuće: Kreativni centar, ProPolis Books, Laguna, Pčelica, kompanija Gomex, a posebne nagrade za najuspešnije mlade pesnike pripremila je kompanija Telekom Srbija.

Pero Zubac

Pero Zubac rođen je 1945. godine u Nevesinju, Bosna i Hercegovina.
Prva dva razreda gimnazije završio je u Lištici kod Mostara, potom je školovanje nastavio u Zrenjaninu.
Objavio je 52 knjige poezije, 21 knjigu pesama za decu, knjigu kolumni „ O vremenu i nevremenu“ i izdanje „Mostarske kiše na četrnaest jezika“, brojne knjige antologija jugoslovenskog pesništva. Više knjiga su prevedene, a njegove pesme se nalaze u desetak stranih i pedesetak domaćih antologija. Bio je glavni urednik mnogih listova, saradnik i kolumnista brojnih novina. Za književni rad nagrađen je najznačajnijim priznanjima, zastupljen je u čitankama i lektiri u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Živi i radi u Novom Sadu.

Pero Zubac bio je gostujući pesnik na manifestaciji “Pesnička štafeta” 1984. godine. Te godine, biblioteka je objavila Zubčevu knjigu „ Dečje srce“, a Pero i bibliotekari zrenjaninske biblioteke obišli su 20 škola u Zrenjaninu i okruženju