Zrenjanin- Zaključen je jedinstveni birački spisak na teritoriji Republike Srbije, na osnovu kog je na teritoriji Grada Zrenjanina upisano 105.998 birača za izbore za predsednika Republike Srbije, koji se održavaju u nedelju, 2. aprila. Republička izborna komisija saopštila je da ukupan broj birača u Srbiji za predstojeće izbore iznosi 6.724.172.

Zrenjaninci će glasati na 70 biračkih mesta, koja se otvaraju u 7.00, a zatvaraju u 20.00 časova. Pozivi za glasanje poslati su na kućne adrese, ali se može glasati i bez poziva, sa dokumentom koji potvrđuje identitet glasača – važećom ličnom kartom ili pasošem, ili potvrdom izdatom od Policijske uprave, ukoliko je lična karta u postupku zamene.

Predizborna tišina počinje u ponoć i traje sve do zatvaranja biračkih mesta, 2. aprila u 20.00 časova. Za vreme predizborne tišine zabranjeni su izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata. Na sam dan glasanja, u nedelju 2. aprila, od 7.00 do 20.00 dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

Tokom predizborne tišine, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Ukoliko se ta odredba ne poštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje ponavlja.

 

Izvor:zrenjanin.rs