Zrenjanin- Dugometražni dokumentarac „Profesor Ivan Lerik – Život. Epoha. Estetika“, premijerno se prikazuje u dva termina, od kojih je prvi u Baroknoj sali Gradske kuće, 18. aprila i namenjen je učesnicima u realizaciji, delegaciji Gimnazije, gradskim zvaničnicima, profesorovoj rodbini kao i onima koji su donacijama pomogli realizaciju ovog filma a 19. aprila u Kulturnom centru održava se gradska premijera ovog filma na koju su pozvani svi poštovaoci dela i lika profesora Lerika, koji je preko dvadset godina bio omiljeni direktor Druge gimnazije u Zrenjaninu.

Premijera filma u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana u velikoj sali sa početkom u 19 časova.

Karte za ovu projekciju su besplatne ali se moraju podići. U želji da se olakša distribucija, organizatori ove premijere – Zrenjaninska gimnazija i „Digital Style“ organizovali su podelu karata na više gradskih punktova, i to: Gimnazija, Kulturni centar, Gradska biblioteka, Savremena galerija, kao i u mesnim zajednicama – „Veljko Vlahović“ i „Dositej Obradović“.

 

O FILMU:
Scenario i režija: Zoran Slavić. Snimatelj: Dušan Udicki. Produkcija i montaža: Feldeši Đula. Muzika: Srđan Marinković. Postprodukcija: Dušan Bartolović. Likovni radovi: Branko Đukić. U vizuelizaciji lika prof. Lerika – Miloje Buca Ivanović. Produkcija filma: Digital Style u saradnji sa Zrenjaninskom gimnazijom.

Ovo je film namenjen, pre svega, onima, a takvih je najviše u potencionalnom gledalištu, koji su ovog zrenjaninskog profesora, koji je bio i direktor Gimnazije, izuzetno obrazovani intelektualac, pedagog, esejista i estetičar, human i etičan čovek, fragmentarno poznavali, tako što su bili njegovi učenici, sretali ga na ulicama, slušali na raznim javnim predavanjima. Namenjen je toj grupaciji savremenika, ne da bi im razbili iluzije već da bismo im pružili priliku da svoje sećanja i utiske prodube ovim promišljanjem, dvadesetak godina posle njegove smrti. Pored autora, u ovom filmu koje je kombinacija biografskog, esejističkog ali uvek dokumentarnog, o profesoru Ivanu Leriku govore njegovi bivši učenici, saradnici, književni kritičari, umetnici, akademici, profesori današnje Gimnazije, ali i učenici njenih završnih razreda…

Film donosi Lerikovu biografiju. Reklo bi se, građansku i porodičnu. Naravno, uporedo sledi i profesionalna ali i estetičarsko-kritičarslka dimenzija. U delu javne, profesorske, direktorske, predavačke i društvene aktivnosti, koja je osobena ali neminovna u vremenima našeg socio-komunizma, profesorov život postaje netipična, pomalo kotroverzna hronika o bitisanju intelektualca u srpsko/jugoslovenskoj provinciji od pedesetih do osamdsetih godina dvadesetog veka. Po mnogim svojim elementima to je paradigmatična saga o epohi.

 

Posebno poglavlja ovog filma je disput o estetičko-filozofskim, polemičarskim, esejističkim i kritičarskim promišljanjima, aktivnostima i ispoljavanjima, koje teku uporedo sa Lerikovim pedagoškim i profesorskim radom. Paradoks je da je ova oblast profesorovog delovanja, istovremeno i apsurdno, bila najprisutnija u stručnoj i laičkoj javnosti, svakako zbog instrumentijalizacije njegovog učešće u svojevremnoj polemici pristalica realista i modernista u književnosti. Međutim, kao posledica Lerikove učešće, na „poraženoj“ strani u tim književno-ideološkim sporovima, umetnička kritika, publicistika pa i dnevna novinska kritika jednoglasno i zdušno ignorisali su profesorovo kapitalno delo „ Estetiku“ koja je, istini za volju, štampana tek 1972.

Film skreće pažnja savremene javnosti na erudiciju, autentičnost, visok nivo intelektualne akribije kojom je profesor Lerik ispisao svoju davnu „ Estetiku“. I pledira za njeno ponovno čitanje jer je to način da bolje upoznamo svoju kulturnu istoriju. I velikog intelektualca iz naše prošlosti.