Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu koji je svečano otvoren 13. maja, 1.500 izlagača iz 60. zemalja predstavlja svoje proizvode i usluge. Posetioci  mogu videti  bogatu izložbu poljoprivredne mehanizacije,  Nacionalnu izložbu stoke i izložbu organske proizvodnje.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić danas je sa saradnicima i grupom od pedeset poljoprivrednika sa područja Grada Zrenjanina posetio 84. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Cilj ove posete je da se primarnim proizvođačima omogući da vide najnovija dostignuća i trendove u ovoj najznačajnijoj privrednoj grani.

Tokom posete Sajmu gradonačelnik Janjić obišao je štandove kompanije Konzul, Ameropa-Master, zrenjaninske kompanije O&M inženjering, kao i štand Almeksa i “Fruškogorske”.

  

U okviru  sajama danas je održan Dan stočara na „Manježu“ Novosadskog sajma.  Uz najveću Nacionalnu izložbu stoke na Balkanu, stočari – učesnici izložbe, ali i kupci koji su danas posetili ovaj događaj, po prvi put su mogli da na aukciji  ponude i kupe najkvalitetnija grla domaćih odgajivača.

 

 

Na prvoj aukciji prodat je bik Kokan težak blizu 2 tone za 4.650 eura, a ponosni vlasnik  je Nikola Mitrović iz Čačka.

 

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir  Janjić potpisao je sa generalnim direktorom Novosadskog sajma Slobodanom Cvetkovićem Protokol o poslovnoj saradnji.

– Prepoznali smo važnost  aukcije i zbog toga smo i hteli da budemo pokrovitelji. Mnogo toga smo uradili za naše stočare u predhodnom periodu, 83 visokokvalitetna grla simentalske rase poklonili smo našim stočarima, pre svega manjim proizvođačima. Očekujemo da ćemo uskoro početi sa podelom ženske teladi drugim proizvođačima, a ono što je nama važno jeste da je  to naišlo na dobar odjek kod naših poljoprivrednika i nastavićemo da podržavamo male stočare.

 

Na sajmu  je učestvovao i stočar iz Mužlje Peter Čorba i osvojio dve medalje, zlatnu za izloženu kolekciju junica simentalske rase i bronzanu za jedno od izloženih grla.

– Veoma sam zadovoljan što Grad Zrenjanin zaista ima razumevanja prema stočarstvu, za male proizvođače dali su podstrek, podelili su nam odlične junice koje u startu daju preko 6.000 litara mleka i  to je veoma važno za one koji ozbiljno žele ovim da se bave  – rekao je Peter Čorba.

 

 

Na Poljoprivrednom sajmu, sada već tradicionalno, posetioci su kupljenom ulaznicom stekli pravo učešća u  nagradnoj igri   u kojoj je glavna nagrada traktor čija je vrednost 20.500 evra, a darodavac je Kompanija Agropanonka.