Zrenjanin- Jedanaesti Etno-festival „Banatska priča“ održaće se na platou i parkingu mesne zajednice na Bagljašu, 27. maja, u organizaciji „Asocijacije za razvoj Bagljš“ i mesne zajednice „Veljko Vlahović“ , grada Zrenjanina uz pomoć i podršku Turističke organizacije Zrenjanina i JKP Čistoća i zelenilo. Cilj ove manifestacije je da predstavi sve ono što je tipično za ovaj deo zemlje:  ručne radove, folklor, nošnje i gastronomije.

Tim povodom održana je konferencija na kojoj su govorili Marija Janković, sekretarka MZ „Veljko Vlahović“, ispred “Asocijacije za razvoj Bagljaš”, marketing menadžer kompanije “Gomeks” Nedeljko Golušin, direktor Kulturnog centra “Svetozar Marković” Zrenjanin Boško Šerbula, Oliver Mitrović, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, ovoga puta kao član Saveta MZ “Veljko Vlahović” i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, kao član Saveta MZ “Sonja Marinković”.

 

Očekuje se učešće više od 120 izlagača starih zanata i rukotvorina. Biće organizovane i radionice na kojima će zainteresovani moći da vide kako se tka, šije krzno, izrađuju magneti.

-Program počinje u 10 časova na festivalskoj bini, a od 11 časova u Čitaonici mesne zajednice otvaranje izložbe ikona i slika iz kolekcije našeg sugrađanina Stevana Radišića. U 12 časova sledi svečano otvaranje i kulturno-umetnički program na bini, ispred koje će članice Kola srpskih sestara iz Novog Miloševa mesiti najveću banatsku štrudlu sa makom. Štrudla će biti pečena u pekarskoj peći i deliće se posetiocima. Neće izostati ni tradicionalna takmičenja u kuvanju riblje čorbe i pilećeg paprikaša, sa po 15 ekipa u svakoj od kategorija”- najavila je  Marija Janković.

 

Tradicionalno će biti organizovano takmičenje u kuvanju riblje čorbe i pilećeg paprikaša. Prvi put ove godine na licu mesta mesiće se štrudla, a biće održano i takmičenje u brzom jedenju štrudle.

-Program je  podeljen u dva dela. Prvi deopočinje u 10 časova i upotpuniće ga dečji vrtići, škole i horovi. Taj deo programa traje dva sata, a nakon svečanog otvaranja počinje drugi deo u kom učestvuju folklorni ansambli kojih će biti  trinaest. U međuvremenu, od 11 časova, počinje i defile folklornih ansambala koji će se odvijati na potezu Bulevara, od Medicinske škole sve do kraja naselja- istakao je  je Boško Šerbula.

 

-25. maja održaće se svečanost kada obe mesne zajednice na Bagljašu obeležavaju svoj dan koji je i hramovna slava nove crkve u tom zrenjaninskom naselju  Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan- najavio  je Oliver Mitrović, član Saveta MZ „Veljko Vlahović“.
-Dan obe mesne zajednice jednoglasno je ustanovljen prošle godine, pa od ove godine zajednički praznujemo i slavu Vaznesenja Gospodnjeg, u narodu poznatog kao Spasovdan. Tom prilikom, u hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Bagljašu, u 9 časova počinje svečana liturgija koju će služiti Episkop banatski Nikanor- rekao je Oliver Mitrović.

 

-U sklopu Vaznesenjskih dana, na Bagljašu organizovati i druge manifestacije. U četvrtak, od 18 časova, na platou ispred doma mesnih zajednica biće organizovan prigodni muzički program, uz nastup naših horova, a dodelićemo i Vaznesenjske plakete, kojima smo prvi put prošle godine nagradili naše zaslužne sugrađane sa teritorije Bagljaša. Podsetiću da su dobitnici bili Slobodan Rajčević, reprezentativac Srbije u futsalu i udruženje “Bagljaš kult”, za doprinos razvoju i afiramciji naselja Bagljaš- rekao je Simo Salapura.

 

Program XI etno-festivala „Banatska priča“:

Radno vreme štandova od 10 do 19 časova.

Bina na parkingu mesne zajednice

10 časova Dečiji program

Parking mesne zajednice „Banatski sokak“

10 – 19 časova  Izložba zanatskih proizvoda, rukotvorina, hrane i pića na štandovima

Čitaonica mesne zajednice

11 časova Otvaranje izložbe „Izbor iz kolekcije slika Stevana Radišića“

12 časova Svečano otvaranje Festivala „Banatska priča“

Prostor iza mesne zajednice

10 do 13.30 Takmičenje u kuvanju riblje čorbe i pilećeg paprikaša

Na prostoru ispred  bine pravljenje najduže štrudle

15.30 Takmičenje u brzom jedenju štrudle i podela štrudli posetiocima

16 časova Svečano proglašenje pobednika u kuvanju riblje čorbe, pilećeg paprikaša i brzom jedenju štrudle

17 časova Tamburaši

 

Generalni sponzor festivala je kompanija Gomex.