Zrenjanin- Manifestacija „Banatske vredne ruke“ održala se danas 18. put  na Trgu slobode u Zrenjaninu. Banatsku tradiciju, ručne radove, tradicionalna jela, slatke i slane specijalitete predstavilo je 39 udruženja i aktiva žena iz celog Banata.

 

Na velikoj bini u centru grada predstavljen je  bogat revijalni program u kome su nastupala brojna kulturno-umetnička društva, tamburaški orkestri, kao i pevačke grupe.

Organizatori manifestacije su Grad Zrenjanin i Turistička organizacija grada Zrenjanina, a prijatelj manifestacije je kompanija Gomex.

XVIII manifestaciju „Banatske vredne ruke“ svečano je otvorio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i istakao veliko zadovoljstvo što učestvuje veliki broj udruženja i aktiva žena iz celog Banata i zahvalio se Kompaniji Gomex koja je i ovaj put podržala manifestaciju.

-Pre 11 godina počeli smo da pričamo Banatsku priču, ove godine organizovali smo Banatsku bajku, a svega toga ne bi bilo bez Banatskih vrednih ruku. Za 18. put i za punoletstvo obezbedili smo  da  manifestacija „Banatske vredne ruke“ bude izdvojena iz „Dana piva“, jer svakako to i zaslužuje i na taj način želimo da povećamo broj učesnika, a samim tim i broj gostiju- rekao  je Radišić.

 

-Turistička organizacija grada Zrenjanina organizovala je manifestaciju „Banatske vredne ruke“ u cilju očuvanja, negovanja, podsticanja, popularizacije i promovisanja tradicionalnog narodnog stvaralaštva i  obogaćivanju sadržaja turističke ponude grada Zrenjanina- rekao je Zoran ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina.

 

 

Gomex kao društveno odgovorna kompanija pružila je podršku manifestaciji „Banatske vredne ruke“ .

-Jedan od strateških ciljeva kompanije Gomex je  očuvanje etno nasleđa na teritoriji na kojoj posluje, te je sasvim bilo logično da pružimo podršku ovoj manifestaciji. Izuzetno smo zadovoljni odzivom udruženja i asocijacija koje danas učestvuju na manifestaciji, ali nam je i čast što smo imali priliku  da čujemo da su članice i članovi udruženja ujedno i zadovoljni potrošači u maloprodajnim objektima kompanije Gomex. Tako se danas na jednom mestu  sastavavilo prijateljstvo i dobro druženje, ali što je najvažnije ovo je bila dobra prilika da se svim zrenjanincima, kao i gostima na jednom mestu prikažu najzanimljiviji elementi baštine svih naroda Banata, odnosno ovo je bila prilika da se Banat okupi na jednom mestu- istakao je Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije GOMEX

„Klub žena Ečka“ iz Ečke koji broji oko 25 članova učestvuje po drugi put na manifestaciji „Banatske vredne ruke“. Slavica Ćatić pohvalila je organizatore i istakla da je veoma dobro što je ovogodišnja manifestacija dobila takmičarski karakter.

– Veoma mi je drago da vidim da je prisutan ovako veliki broj udruženja i gostiju, i da se na oavakav način čuva tradicija Banata. Tako smo i mi danas pokušali da dočaramo kako izgleda jedan Banatski ručak, te smo spremili domaću supu, krompir i bareno meso, sosa od paradajza i mirođije, pečeno pile i ukiselo testo- rekla je Slavica.

 

Predstavljena je i prodajna izložba suvenira.

 

 

 

Manifestacija „Banatske vredne ruke“ je osnovana 2000. godine sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja tradicionalnog stvaralaštva. Manifestacija je bila takmičarskog karaktera prvih 10-tak godina, kada su pobednici zrenjaninske manifestacije ostvarivali pravo nastupa na manifestaciji „Zlatne ruke Srbije“ i tamo osvajali brojne nagrade i priznanja. Poslednjih godina „Banatske vredne ruke“ su bile revijalnog karaktera. Grad Zrenjanin je prepoznao značaj ove manifestacije i u svrhu obogaćivanja turističke ponude kroz predstavljanje narodnog stvaralaštva, odlučio da vrati takmičarski karakter manifestaciji, kao i da je proširi na ceo Banat, pozivajući goste iz regije Banata.