Celulit je degenerativna promena stanica potkožnog masnog tkiva koja koži daje ružan izgled naranđžine kore. Ako ste već isprobali skupe industrijske anti-celulitne gelove i kreme te niste zadovoljni rezultatima i želite pokušati nešto novo, donosimo Vam nekoliko prirodnih recepata i saveta protiv celulita.

Celulit nastaje zbog niza razloga, poput slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, fizičke neaktivnosti, nepravilne ishrane, stresa ili pušenja, a najviše se javlja na koži bedara, zadnjice, oko kolena, stomaka i skočnih zglobova. Celulit se uglavnom pojavljuje kod žena zbog drugačije strukture potkožnog tkiva kod muškaraca i žena te zbog estrogena koji ima važnu ulogu u razvoju žene. Mnogi se stručnjaci slažu da ključ uspešne borbe protiv celulita, zapravo leži u zdravom načinu života. Donosimo Vam nekoliko najvažnijih trikova kojima ćete sprečiti pojavu i smanjiti vidljivost celulita.

Hidrirati organizam

Pre svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tečnosti, barem 2 litre dnevno kako bi se pospešilo uklanjane toksina. Time se najviše misli na običnu vodu, ali i na biljne čajeve, od kojih se posebno ističu čaj od koprive ili  peteljki trešanja,  kao uspešne pomagače za podsticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.

Zdrava ishrana

Potrebno je ograničiti unos namirnica koje zbog bogatstva holesterola, masti i jednostavnih šećera pogoduju nagomilavanje telesnih otrova. Nepoželjne namirnice su prvenstveno brza hrana, beli hleb, slatkiši, životinjske masti, konzervirano povrće, kafa, alkohol, gazirani napitci, crveno meso, suhomesnati proizvodi te namirnice koje u znatnoj količini sadrže so. Kako bi se pospešilo uklanjanje štetnih, otpadnih materija iz organizma preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijum (banane, marelice, breskve, pomorandže, pasulj, integralne žitarice, orašasti plodovi)  i na taj način pobediti celulit iznutra.

Redovno vežbanje

Kardiovaskularni treninzi kao što su trčanje, vožnja bicikla, aerobik, plivanje i vožnja rolera, poboljšaće cirkulaciju, te ubrzati metabolizam i potrošnju masti.   Potrebni su i  kardiovaskularni treninzi i vežbe snage, dokazano su najdelotvornija metoda s dugotrajnim učincima.

Masaža

Za uspešno uklanjanje celulita najvažnije je poboljšati cirkulaciju na ‘kritičnim’ delovima tela. Pojačana cirkulacija zagrejaće, inače hladne, zone i razgraditi nakupljen celulit, a to možete postići dubinskim masažama.

Hladno tuširanje

Tuširanje hladnom vodom potiče izmenu materija i poboljšava cirkulaciju što je izvrsno u borbi protiv celulita. Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za celokupni kardiovaskularni sistem. Žile se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže pritisak i ubrzava protok krvi.

Piling

Piling je odličan saveznik u borbi protiv celulita jer nežno uklanja mrtve stanice kože, a ujedno stvara učinak masaže te poboljšava cirkulaciju koja je ključna za stvaranje celulita.