Zrenjanin- Kulturni centar Zrenjanina pripremio je bogat program za mesec jun. 

PUTUJUĆI BIOSKOP 2017.
DO 7. JUNA 2017.
FILMSKI KARAVAN
„FILMOVI NA PUTU“

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Gete institutom u Srbiji (Goethe – Institut Serbien) organizuje filmski karavan pod nazivom – „Filmovi na putu“. Nekoliko odabranih, najznačajnijih i najboljih filmova u nemačkoj produkciji i koprodukciji naći se „na putovanju“ po brojnim gradovima Srbije i Bosne i Hercegovine, među kojima je i Zrenjanin. Ovaj filmski karavan nosi naziv: „Filmovi na putu“ a obuhvata filmove prikazane na Berlinalu i filmove ovenčane prestižnom nemačkom filmskom nagradom. Program je žanrovski raznovrstan, od urebesnih komedija, uzbudljivih biografija do drama. Filmovi se emituju u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Projekcije su od 20 časova. Ulaz je besplatan. U nastavku pogledajte raspored projekcija i filmske sinopsise.

Putujući bioskop 2017.
Raspored projekcija
1. jun Who am I – Nijedan sistem nije siguran
7. jun „Fak ju Gete 1“
Who Am I – Nijedan sistem nije siguran – (Nemačka, 2014, 106 min, na nemačkom sa srpskim titlovima)
Režija: Baran bo Odar
Scenario: Baran bo Odar, Jantje Frize
Uloge: Tom Šiling, Eljas M’Barek, Votan Vilke Mering…
Auszeichnungen: Nemačka filmska nagrada 2015 za najbolju montažu i scenografiju

Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu „CLAY“ (skraćenica za „Clowns Laughing@You“). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim. Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a. U samom vrhu: stručnjakinja za sajber kriminal Hana Lindberg …
„Fak ju Gete“ – (Nemačka, 2013, 113 min, na nemačkom sa srpskim titlovima)
Režija: Bora Dagtekin
Scenario: Bora Dagtekin
Uloge: Elijas M’Barek, Karoline Herfurt, Katja Riman…

Posle 13 meseci zatvora prevarant Zeki Miler traga za svojim plenom iz poslednjeg pljačkaškog pohoda i javlja se na konkurs kao domar škole, ispod čije sportske sale leži zakopan novac. Međutim, Zeki dobija mesto kao nastavnik na zameni; prinuđen je da se maltretira sa naivnom referentkinjom i problematičnom decom koja čak ni ne znaju ispravno da napišu „Fuck you Goethe“. Tako ovaj mladić, a da nije ni hteo, započinje svoju pedagošku karijeru. Urnebesna farsa Bore Dagtekina je bio najuspešniji nemački film 2013. godine.

HORSKI FESTIVAL «SLOBODAN BURSAĆ»
ČETVRTAK, 1. JUN
KONCERTNI DANI – NASTUPI HOROVA OD 2. DO 4. JUNA

O FESTIVALU/AKCIJE/PROGRAM
Četvrti po redu Horski festival „Slobodan Bursać” biće održan tokom tri dana, 2. 3. i 4. juna 2017. godine u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Samom festivalu će prethoditi svečano otkrivanje biste Slobodana Bursaća u Aleji Velikana u Karađorđevom parku u četvrtak 1. juna od 11 časova. Istog dana će od 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina biti otvorena i izložba povodom trideset godina od osvajanja titule „Hor sveta”, koju je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” osvojio u Langolenu. Tom prilikom će biti održano i predavanje „Umetnost muzičkog izvođaštva: arhivski snimci kao značajan elemenat za proučavanje istorije srpske crkvene horske muzike u 20. veku” profesora Bogdana Đakovića.
Tokom tri festivalske večeri program će obuhvatiti nastupe dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova, a dečiji horovi će nastupati i u okviru posebnog dela programa – matinea koji se održava u subotu, 3. juna od 11 časova pre podne. Osim zrenjaninskih horova, na ovogodišnjem festivalu će nastupiti i gostujući horovi među kojima su i Hor „Srbadija” iz Bijeljine, ženska vokalna skupina „Brinke” iz Slovenije, Gradski dečiji hor „Zvezdice” iz Leskovca, „Valjevski Pop hor”, Hor Jevrejske opštine Novi Sad „Hašira”, Hor Eparhije Sremske „Sveti Nikolaj” i „HorUns“ – Hor Novosadskog Univerziteta. Na festivalu će biti premijerno prikazan i festivalski film, koji prikazuje sve akcije, koncerte i događaje koji su organizovani u cilju sakupljanja sredstava za obnovu biste Slobodana Bursaća.
Festival ima revijalni karakter, a ulaz na sve programe u okviru festivala je besplatan.
Generalni pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Akcija prikupljanja sredstava za obnovu spomen biste Slobodana Bursaća u Aleji Velikana u Zrenjaninu
U okviru Horskog festivala „Slobodan Bursać” se svake godine organizuju prateće humanitarne akcije i promotivni događaji a centralna akcija koja je prethodila ovogodišnjem festivalu je akcija prikupljanja sredstava za obnovu biste Slobodana Bursaća u Aleji Velikana, koja je 2008. godine ukradena iz spomeničkog kompleksa. Akciju su pokrenuli organizatori Horskog festivala „Slobodan Bursać”, KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina, zajedno sa IP MEDIA 023 i uz podršku Rotary kluba Zrenjanin, a svojim aktivnostima su podržale brojne organizacije i pojedinci. Akcija je realizovana tako što su na konceratima, pozorišnim predstavama i drugim kulturnim manifestacijama koje su održane od decembra prošle godine do maja ove godine, prikupljani novčani prilozi za bistu. Sredstva za bistu su sakupljena uz pomoć donacija brojnih zrenjaninaca koji su se priključili akciji, od kojih neki danas žive u inostranstvu, kao i prodajnom izložbom malih bisti Slobodana Bursaća nastalih u okviru akcije koju akademski vajar prof. mr Miloš Vasiljević u saradnji sa predškolskim ustanovama pokrenuo u cilju edukacije dece i mladih kroz rekonstrukciju spomeničkog kompleksa „Aleja Velikana”.

Zvanično otkrivanje biste će biti 1. juna, dan pred početak festivala, a ujedno i datum smrti dirigenta Bursaća. Tim događajem, na kom će nastupiti združeni zrenjaninski horovi u Aleji velikana, počeće ovogodišnji, četvrti po redu Horski festival „Slobodan Bursać”.

O festivalu:
Horski festival „Slobodan Bursać” osnovan je 2014. godine sa idejom da grad Zrenjanin, koji ima višedecenijsku horsku tradiciju treba da ima i horski festival koji će podstaći dalji razvoj horskog pevanja i stvoriti nove naraštaje horskih pevača i publike. Do sada je održano tri festivala, svake godine u junu mesecu, u okviru kojih su nastupili svi zrenjaninski horovi kao i gostujući horovi iz zemlje i inostranstva. O značaju horske muzike u ovom gradu govori podatak da je Zrenjanin u Srbiji, ali i regionu, prema broju stanovnika grad sa najviše horova. Izuzetno važna ličnost za razvoj horske muzike u Zrenjaninu je bio dirigent Slobodan Bursać (1941-1993.), sa kojim je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” iz Zrenjanina osvojio brojna priznanja, među kojima i titulu „Hor sveta” u Langolenu u Velikoj Britaniji 1987. godine. On je svojim entuzijazmom i dirigentskom harizmom stvorio generacije pevača, od kojih su mnogi danas angažovani u profesionalnim ansamblima u Srbiji i inostranstvu. Zbog toga je ovaj festival osnovan kako u znak sećanja na ovu značajnu ličnost za kulturni život grada, tako i u cilju očuvanja i negovanja horske tradicije u Zrenjaninu.

 

PROGRAM ČETVRTOG HORSKOG FESTIVALA „SLOBODAN BURSAĆ”

Četvrtak 1. jun
11 časova – Otkrivanje biste Slobodana Bursaća u Aleji Velikana u Karađorđevom parku i nastup združenih horova i starih članova „Josifa”
19 časova – Otvaranje izložbe povodom povodom trideset godina od osvajanja titule „Hor sveta” u Langolenu. Izložbu zajednički organizuju Istorijski arhiv i Narodni muzej Zrenjanina. U okviru ovog događaja biće održano i predavanje „Umetnost muzičkog izvođaštva: arhivski snimci kao značajan elemenat za proučavanje istorije srpske crkvene horske muzike u 20. veku” prof. Akademije umetnosti u Novom Sadu – Bogdana Đakovića.
-Koktel povodom otvaranja festivala
O predavanju: Kroz četiri faze razvoja izvođaštva u domenu srpske crkvene horske muzike – do 1914. godine, period između dva svetska rata, vreme socijalizma, obnova interesovanja za pravoslavnu duhovnu muziku, 80-te godine prošlog veka – može se pratiti razvoj ključnih elemenata u stilu negovanja ovog žanra, a u zavisnosti od vladajuće društvene ideologije i nacionalne kulture. U tom kontekstu, može se uočiti nekoliko značajnih faktora koji su se generalno odrazili na stepen i vrstu negovanja ovog žanra, a koji se indirektno prepoznaju i u karakterističnim izvođačkim doprinosima horskih ansambala različitih kategorija i profesionalnih nivoa.
Petak, 2. jun od 19 časova
– Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina, dir. Senka Milisavljević
– Hor srednje muzičke škole „Josif Marinković”, dir. Zorica Kozlovački
– Muški hor Eparhije Sremske „Sveti Nikolaj”, dir. Jovan Pejić
– Mešoviti hor udruženja za umetnost i kulturu Rumuna „Vikentije Petrović- Bokaluc” (Torak),
dir.Todor Ursu
– „Valjevski Pop hor”, dir. Božana Divac
– Pop grupa srednje muzičke škole „Josif Marinković”, dir. Gardinovački Aniko
– HorUns „Hor Novosadskog Univerziteta”, dir. Bogdan Đaković
– Hor „Srbadija” (Bijeljina, Republika Srpska), dir. Desanka Trakilović i dr Jelena Milićević Trakilović
Subota 3. jun – matine od 11 časova
– Hor vrtića „Leptirić”, vaspitači: Adelina Pankaričan i Smiljka Nenadić
– Hor vrtića „Vila” i „Crvenkapa”, vaspitači: Tihana Vlajkov i Tatjana Jovanić
– Dečiji hor Društva Rumuna „Bega”, dir. Daniela Avram
– Hor OŠ „Vuk Karadžić”, dir. Daniela Avram
– Hor OŠ „2.oktobar” dir. Ivana Ninčić
– Hor OŠ „Svetozar Marković Toza” (Elemir) i OŠ „Dositej Obradović” (Zrenjanin)‚ dir.Milan Milisavljević
– Hor OŠ „Miloje Čiplić” Novi Bečej, dir. Sofija Jegdić Gurjanov
– Inkluzivni hor Osnovne i srednje škole „9.maj” – dir. Gojko Ševar
– Dečiji hor „Zvezdice” Leskovac, dir. Jelena Cvetković Crvenica
– Dečiji hor Muzičkog centra „SuperNova”, dir. Marko Pejčić

Subota 3. jun – od 19 časova
– Dečiji hor „Prepodobni Rafailo Banatski”, dir. Senka Milisavljević
– Ženska pevačka grupa KUD-a „Pionir”, dir. Julija Duk
– Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice”, dir. Zorica Kecić
– Kamerni hor „Emmanuel”, dir. Vilma Dutina
– Ženska vokalna skupina „Brinke” (Grosuplje, Slovenija), dir. Jolanda Grom Ravnikar
– Mešoviti hor „Prepodobni Rafailo Banatski” dir. Senka Milisavljević

Nedelja 4. jun – 19 časova
– Kreativna radionica „Kolegijum” i pripremni razred muzičke škole „Josif Marinković”,
dir. Sanja Popović i Marko Pejčić
– Hor društva Slovenaca „Planika”, dir. Daniela Avram
– Hor Adventističke Crkve u Zrenjaninu, dir. Ivana Petričić
– Hor Jevrejske opštine Novi Sad „Hašira”, dir.Vesna Kesić Krsmanović
– Hor „Sveti Serafim Sarovski”, dir. Božidar Crnjanski
– Mešoviti hor „Pannonica”, dir. Zorica Kozlovački
– Hor KUD-a „Svetozar Marković” Novi Sad, dir. Suzana Lazar
* Svečano zatvaranje festivala
*Pre svake festivalske večeri biće emitovan festivalski film

“BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI”
ZRENjANIN 2017.
Od 6. juna do 20. avgusta

O MANIFESTACIJI
„Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti“ zajednički je projekat Kulturnog centra, Turističke Organizacije i IPMedia 023 uz podršku EuroVeloPark Banat. Predviđeno je da se od 6. juna do 20. avgusta jedinstvenim programom upotpuni, oplemeni i zaživi ovaj prelep prostor. Utorkom će biti organizovane vinske priče (Kulturni centar), sredom multimedijalne večeri (IPMedia 023 i EuroVeloPark Banat) , četvrtkom program za decu (Kulturni centar), petkom koncerti učenika muzičke škole (Turistička organizacija) i subotom i nedeljom predstavljanje naseljenih mesta grada sa svojim programom i potencijalima (Turistička organizacija).

Ponedeljak je rezervisan za slobodne aktivnosti, promocije, događaje i predstavljanja u zavisnosti od potrebe.
Napomena :
U slučaju lošeg vremena programi će biti prebačeni u prostor Kulturnog centra .

PRVA NEDELjA PROGRAM :
UTORAK: 6. jun 20 časova – SVEČANO OTVARANjE MANIFESTACIJE – promocija i degustacija vina; nastupa – BidBend Zrenjanin
SREDA : 7. jun 20 č. – MULTIMEDIJALNO VEČE : Projekcija emisije o Ritovima donjeg potisja, razgovor sa predstavnikom Ustanove “Rezervati prirode Zrenjanina”, predstvaljanje projekta EuroVeloPark Banat i “Banatski kulturni karavan” Bogdan Bogdija Kukolj iz Žitišta
ČETVRTAK: 8. jun 19 časova – DEČIJI PROGRAM – Nastup Baletske škole «Dimitrije Parlić» – Pančevo – izdvojeno odeljenje Zrenjanin – Program: koreografija klasičnog i savremenog baleta (muzika Čajkovskog, Respigija, Deliba…) i primenjene gimnastike. Koreografi: Sanja Felbapov, Jelena Sabljić i Aneta Čupić. Nastupaju učenici Niže baletske škole uzrasta od prvog do četvrtog razreda.
PETAK: 9. jun 20 č. koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin
SUBOTA: 10. jun 20 č. – Melenci
NEDELjA: 11. jun 20č. – Elemir

ČETVRTAK, 8. JUN
CIKLUS FILMOVA
– VELIKANI SEDME UMETNOSTI
FILM: „KRVAVI PRESTO“

U okviru filmskog ciklusa „Velikani sedme umetnosti“ u četvrtak, 8. juna u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat biće prikazan film – „Krvavi presto“ (Japan, 1957, 105′). Film je režirao Akira Kurosava. # Šekspirovu čuvenu dramu „Magbet“, Kurosava je adaptirao i radnju dešavanja iz srednjovekovne Škotske premestio je u srednjovekovni Japan… #Ulaz na projekciju je besplatan.
PETAK, 9. JUN
IZLOŽBA RADOVA
POLAZNIKA ŠKOLE CRTANjA I SLIKANjA ZA DECU I ODRASLE

Izložba radova polaznika Škole crtanja i slikanja za decu i odrasle biće otvorena u petak, 9. juna u malom holu Kulturnog centra Zrenjanina u 17 časova. #Škola crtanja postoji četiri godine i do sada je pohađalo oko 200 dece i odraslih. Namenjena je svima koji žele da savladaju osnovne elemente crtanja i slikanja. Na ovoj izložbi biće prikazani radovi dece i odraslih nastalih u proteklih godinu dana. Najzastupljeniji su radovi u tehnici suvi pastel, akvarel olovke i klasični akvarel i u olovci i ugljenu. #Izložba je otvorena do 23. juna 2017. #Školu crtanja vodi Bojana Pisodorov. Ovo je treća po redu izložba na kojoj se predstavljaju radovi polaznika škole.
NEDELjA, 11. JUN
ZAVRŠNI KONCERT BALETSKE ŠKOLE
„DIMITRIJE PARLIĆ“ – PANČEVO
IZDVOJENOG ODELjENjA ZRENjANIN

Završni koncert Baletske škole „Dimitrije Parlić“ – Pančevo – izdvojenog odeljenja u Zrenjaninu biće održan u nedelju, 11. juna. Koncert počinje u 18 časova na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Na programu su koreografije klasičnog i savremenog baleta (muzika Čajkovskog, Respigija, Deliba…) i primenjene gimnastike. Koreografi su: Sanja Felbapov, Jelena Sabljić i Aneta Čupić a autor koreografija je Đorđe Drljan. Specijalni gosti na koncertu su učenici Beletske škole „Dimitrije Parlić“ – Pančevo – izdvojenog odeljenja u Alibunaru. Nastupaju učenici Niže baletske škole odeljenja u Zrenjaninu – uzrasta od prvog do četvrtog razreda. Cena ulaznice je 250 dinara.

PONEDELjAK, 12. JUN
MI TO RADIMO NAJBOLjE

„Mi to radimo najbolje“ – kulturno zabavni program zrenjaninskih osnovnih škola biće održan u ponedeljak, 12. juna u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Program počinje u 11 časova.

Već tradicionalni događaj na kraju školske godine u kom se predstavljaju najreprezentativniji objedinjeni programi zrenjaninskih osnovnih škola, sa priredbi i nastupa i u kom učenici kroz muziku, igru i recitale pokazuju svoje talente i teme kojima su se bavili u okviru pratećih nastavnih aktivnosti. Ulaz na program je besplatan.

PONEDELjAK, 12. JUN
Koncert Simfonijskog orkestra RTS – „Filmska čarolija“ biće održan u ponedeljak, 12. juna na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan. Pod dirigentskom palicom Bojana Suđića orkestar će izvesti muziku iz filmova: „Hari Poter“, „Gospodar Prstenova“ i „Pirati sa Kariba“. Pokrovitelj koncerta – Grad Zrenjanin.

UTORAK, 13. JUN
OKRUGLI STO
– NOVINARSTVO U ZRENjANINU DANAS

U utorak, 13. juna u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19 časova biće održan okrugli sto na temu – „Novinarstvo u Zrenjaninu danas“. Kraća uvodna izlaganja održaće novinari – Zoran Dedić, Đuro Đukić i Nadica Jakovljev. Poziv za učestvovanje na okruglom stolu upućuje se svim medijskim kućama u gradu, internet portalima kao i dopsnicima medijskih kuća koje imaju sedište izvan Zrenjanina. #Poslednjih godina došlo je do značajnih promena na medijskoj sceni u Zrenjaninu. Posle gašenja Radio Zrenjanina ne postoji više ni jedan medij u gradu koji je u javnom vlasništvu, a nastali su i novi internet mediji /portali, društvene mreže…/. #na okruglom stolu raspravljaće se o tome kako su ove promene uticale na rad medija, kakav je kvalitet informisanja u Zrenjaninu danas, kakav je radni i materijalni položaj novinara, da li postoje politički ili drugi pritisci na novinare i sl.

SREDA, 14. I ČETVRTAK, 15. JUN
CIKLUS FILMOVA  – VELIKANI SEDME UMETNOSTI
FILM: „DNEVNIK JEDNE SOBARICE“

U sredu, 14. i četvrtak 15. juna u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 21 sat u okviru ciklusa – „Velikani sedme umetnosti“ biće prikazan film: „Dnevnik jedne sobarice“/Le Journal d’une femme de chambre. Režija: Luis Bunjuel (Italija, Francuska, 1964, 101′). Za film se navodi da je ovo Bunjuelov najpolitičniji film koji se bavi fašistoidnošću. Glavna junakinja Selestin (Žana Moro), dolazi iz Pariza u provinciju i zapošljava se kao sobarica na imanju bogate porodice. Ispostavlja se da su njeni poslodavci pripadnici radikalne desnice i seksualno opterećene osobe – iskazujući niz patologija. Selestina, bez obzira na okolnosti, koristi svoj šarm kako bi manipulisala svojom okolinom…#Ulaz na projekciju je besplatan.
ČETVRTAK. 15. JUN
KREATIVNA RADIONICA
„MALI GENIJALCI“

U okviru manifestacije – “Banatska bajka/Leto u Gradskoj bašti” od 15. juna do 17. avgusta, svakog četvrtka održavaće se kreativna radionica “Mali genijalci”. Radionica počinje u 19 časova. “Mali genijalci” postoje već četiri godine a učešće u ovim radionicama je potpuno besplatno. Aktivnosti se organizuju isključivo na otvorenom prostoru koji je okružen zelenilom. Sprovodeći jednostavne i efikasne vežbe uz dozu kreativnog sa ciljem razvoja inteligencije najmlađih – uzrasta od 3 do 7 godina. Radi se po programu koji savetuje Mensa Srbije i njen osnivač dr Ranko Rajović. Svaka radionica se može podeliti u tri segmenta: zagrevanje, vežbe orijentacije, rotacije, koordinacije, pažnje, vežbe za akomodaciju oka, poligon spretnosti i vežbe asocijacije sa kreativnim delom. #Radionicu vodi Otilija Buchecker Ilić.
NEDELjA, 18. JUN
POSETA – ATELjE 212
PREDSTAVA – LjUBAV, LjUBAV, LjUBAV

U nedelju, 18. juna Kulturni centar Zrenjanina organizuje odlazak u Atelje 212 na predstavu Majka Bartleta – „Ljubav, ljubav, ljubav“. Predstavu je režirala Alisa Stojanović. Igraju: Dara Džokić, Tihomir Stanić, Uroš Jakovljević i dr. Polazak je u 17 časova ispred Kulturnog centra. Cena: 1500 dinara.
SREDA, 21. I ČETVRTAK, 22. JUN
CIKLUS FILMOVA – VELIKANI SEDME UMETNOSTI
FILM: „GOSPODIN ARKADEN“

U sredu, 21. i četvrtak, 22. juna od 21 sat u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u okviru ciklusa – „Velikani sedme umetnosti“ prikazuje se film: „Gospodin Arkaden“/Mr. Arkadin. Film je snimljen 1955. godine u režiji Orsona Velsa i varijacija je na Velsov najpoznatiji film – „Građanin Kejn“. Film traje 93′ a urađen je u francuskoj, španskoj i švajcarskoj koprodukciji. Ulaz na projekciju je besplatan.

OD PETKA, 23. DO NEDELjE, 25. JUNA
BEGEJ FEST

Šesto Međunarodno takmičenje Duvačkih orkestara „Begej Fest“ i Četvrta regionalna konferencija WASABE za cetralnu i istočnu Evropu biće održano/a od 23 do 25. juna. Organizotaori su Svetska Asocijacija za Duvačke simfonijske orkestre i ansamble – WASABE i Gradski duvački orkestar Zrenjanina. Na ovom takmičenju će se takmičiti vrhunski orkestri iz zemlje i okruženja. Takmičenje se vrši u četiri kategorije: dečja, omladinska, odrasla i otvorena kategorija. Programi će se odvijati na više gradskih lokacija. Na konferenciji će učestvovati devet direktora WASABE-a iz srednje i istočne Evrope.
SREDA, 28. I ČETVRAK, 29. JUN
CIKLUS FILMOVA – VELIKANI SEDME UMETNOSTI
FILM: „STAZA SLAVE“

U okviru ciklusa – „Velikani sedme umetnosti“ u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 28. i četvrtak, 29. juna od 21 sat emituje se film: „Staza slave“/Paths of Glory. Film govori o besmislu rata, urađen je u režiji Stenlija Kjubrika a radnja filma smeštena je za vreme Prvog svetskog rata i posmatra rat iz perspektive francuskih vojnih snaga. Glavni lik je pukovnik Daks /Majkl Daglas/ koji odbija da žrtvuje svoje vojnike zarad osvajanja brda koje su zauzeli Nemci…Film je snimljenu u američkoj produkciji 1957. godine i traje 88 minuta. Ulaz na projekciju je besplatan.
ČETVRTAK, 29. JUN
INFANT U ZRENjANINU
NASTUP INDIJSKOG  KRIYATIV POZORIŠTA
DRAMA „GDE SENKA ZAVRŠAVA“

U okviru INFANT festivala u zrenjaninskom Kulturnom centru u četvrtak, 29. juna gostuje indijsko Kriyativ pozorište sa dramom „Gde senka završava“. Predstava počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan. #Pozorišna predstava je moderna interpretacija epske priče. Priča putuje kroz istoriju i mitove koji su zajednički i slični među svim kulturama i baca pogled na to kako su se mitovi pretvorili u istoriju i oblikovali moralne okvire u društvima širom sveta.

Predstava otkriva epsku južno-azijsku priču a pronalazi slične priče koje postoje u Srbiji i okolnim kulturama. Iako je ep početna dramska tačka, predstava polako prerasta u mnogo kompleksniju priču o društveno-političkim pitanjima prošlosti i sadašnjosti. Ona se neprimetno kreće između ličnog i političkog dok se ispituju pojmovi – obaveze, odanosti i patriotizma…Predstava je na engleskom jeziku.

Pozorišna grupa Kriyativ – dolazi nam iz indijskog grada Bangalora i gostuje u Evropi od 16. juna do 8. jula.