Tradicionalni, 34. po redu Žetelački dani su i ove godine održani u Mužlji kraj žitnog polja salaša „Miler“ i „Poni farme“. Udruženje porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ iz Mužlje, uz značajnu podršku kompanije GOMEX, ugostilo je dvadesetak ekipa sa teritorije opštine Zrenjanin i Vojvodine, ali i iz Mađarske, Rumunije i Slovenije.

Manifestacija „Žetelački dan“ posvećena je očuvanju tradicije, jer se žito tog dana žanje kosom i srpom kao što se radilo stotinama godina unazad. Najvažnija je stvar sačuvati i ne zaboraviti tradiciju i stare običaje.

U narodnim nošnjama domaćice su poslužile tradicionalan doručak u polju, jer po starom verovanju dobar doručak daje snagu koscima da izdrže sve napore i podnesu težak rad na vrelom ravničarskom suncu. Domaćice u starim nošnjama koje su se čuvale i oblačile samo kad je praznik i kada se kosi žito, služile su pogaču, kuvana jaja, šunku, slaninu, sireve…

 

Žiri je i ove godine ocenjivao sastav tradicionalnog doručka, alate, odeću, obuću, rad i ostale detalje. Posetioci su tokom celodnevnog događaja mogli da pogledaju zajednički nastup vatrogasaca iz Mindsenta (Mađarska) i Mužlje, etno-izložbu marljivih žitelja Mužljanskog rita, domaće hrane i rukotvorina, izložbu poljoprivrednih mašina dobijenih preko fondacije „Prosperitati“ i mnoge druge zanimljivosti.

Za dobru atmosferu su bili zaduženi članovi orkestra Udruženja negovatelja starih običaja.