Sport – Udruženje „Suncokret“ kao nosilac projekta i Karate klub „Zrenjanin“ kao partner, zajedno su uz pomoć Vlade Republike Srbije-Ministarstva za rad I socijalnu politiku I Grada Zrenjanina organizovali jubilarni deseti po redu inkluzivni kamp na Deliblatskoj peščari u Školsko-rekreativnom centru „Čardak“.

 

Na ovogodišnjem kampu zajedničke aktivnosti, solidarnost i tolerancija su posebno naglašeni. Zajednički treninzi, druženja, učestvovanje u raznim aktivnostima sa osobama sa smetnjama u razvoju brzo stvaraju osećaje zajedništva, pripadnosti i ravnopravnosti, kaže Andrea Maka iz Udruženja „Suncokret“ , koja je koordinirala radioničarskim aktivnostima.

 

Za brojne aktivnosti na ovogodišnjem jubilarnom, desetom kampu koji se tradicionalno održao  na Deliblatskoj Peščari u ŠRC „Čardak“ u periodu od 08. do 14. avgusta, bili su zaduženi volonteri Udruženja „Suncokret“, zrenjaninske organizacije Crvenog krsta i Karate kluba „Zrenjanin“: Sara Popov, Saska Prole, Andrea Maka, Milan Kordin i David Vuletaš, Tatjana Jović iz Pančeva i Stefan Grba iz Vršca, a lekarski nadzor tokom kampa poveren je Dr Ivanu Lukiću.

 

-Ovogodišnji kamp okupio je pedesetak sportista, članova, volontera i trenera Karate kluba „Zrenjanin“, školice sporta „Čigra“, gradske organizacije Crvenog Krsta Zrenjanin i Udruženja za pomoć MNRO iz Zrenjanina, i po prvi put uključeni su bili i članovi Udruženja za pomoć MNRO iz Pančeva i Vršca, a primarni cilj je uključivanje osoba sa smetnjama u razvoju u sportsko-rekreativno-edukativne aktivnosti uz uspostavljanje interakcije sa decom i mladima iz tzv „redovne populacije“. Računajući i ovu, desetu-jubilarnu godinu kroz program inkluzivnih kampova prošlo je više od 50 dece i mladih sa smetnjama u razvoju, preko 500 sportista iz tzv. „redovne populacije“  i preko 20 volontera. Održano je preko 60 sportskih radionica i radionica veština kaže Simo Salapura, organizator kampa.

Partneri u realizaciji 9. Inkluzivnog kampa bili su još i Sportski klub za decu i omladinu sa posebnim potrebama „Hendi sport“ i Specijalistička ordinacija medicine sporta „Sportrehamedica“ kao i Školica sporta „Čigra“.