Zrenjanin- Povodom Dana evropske baštine, čija je ovogodišnja tema „Kulturno nasleđe i priroda“, u Narodnom muzeju Zrenjanin u ambijentu  izložbe  „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“ 20. septembra 2017. godine održana je radionica „DECA POD DUDOM“ u kojoj su učestvovali članovi grupe Mala škola biljaka 2017 – učenici tri zrenjaninske osnovne škole (“Servo Mihalj”, “Žarko Zrenjanin” i “2. oktobar”) i njihovi nastavnici. Autorka i voditeljka radionice bila je  Nevena Dujin Grković, kustos pedagog.

Obilaskom izložbe uz tumačenje sadržaja učenici su stekli sliku o važnosti belog i crnog duda u zavičajnoj prošlosti. Posebno je istaknut značaj „Skice dvorišta“ i (danas izgubljene) slike pod nazivom „Deca pod dudom“ autora Uroša Predića.

Cilj zanimanja bio je da učenici osete važnost očuvanja sada već malobrojnih primeraka duda u okolini, kao i u samom gradu. Ujedno se otvorila mogućnost da u okviru nastave ili vannastvanih aktivnosti deca mogu pratiti život i razvoj odabranih primeraka duda u svojoj okolini.

U kreativnom delu radionice deca su likovno, putem crteža ili kolaža, dala svoje viđenje duda iz biološkog i umetničkog ugla. Kao uspomenu učesnici su poneli obeleživač za knjige (bookmark) kojeg su takođe samostalno osmislili i napravili…

 

U Malom salonu zrenjaninskog muzeja od 14. septembra 2017. publika ima priliku da pogleda izložbu pod nazivom „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“ autorke Nataše Knežević, višeg kustosa – biologa iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba o dudu i tradiciji svilarstva predstavlja jednu edukativnu i kompleksnu priču koja doprinosi oživljavanju slike tradicije koja je nekada postojala kod Srba na teritoriji Vojvodine. Na izložbi je prikazano, kada, kako i zašto je započeta sadnja duda, a predstavljene su i biološke karakteristike koje uslovljavaju njegovu primenu u svilarstvu. Postavka govori o istorijatu izrade svile na našim područjima i otkriva gde su bile prve svilare. Takođe, izložba daje objašnjenje zašto su dudova stabla gotovo iskorenjena i zašto je potisnuto i ugašeno svilarstvo.

Izložba je posebno značajna zato što je ova tema do sada malo obrađivana, a i sam segment svilarstva kao deo tradicije kod Srba je gotovo potpuno izbrisan.