Zrenjanin- U okviru pratećeg programa „Biciklijada 2017 – Trka kroz Vojvodinu“ na Trgu slobode danas je otvorena izložba „121 godina biciklizma u Zrenjaninu“.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili direktorka Narodnog muzeja  Zrenjanin, Siniša Onjin autor izložbe, Simo Salapura pomoćnik gradonačelnika i predsednik biciklističkog kluba “Cyclemania“ Vladimir Stanar.

Autor izložbe „121 godina biciklizma u Zrenjaninu“ Siniša Onjin podsetio je prisutne na dugu istoriju biciklizma u Zrenjaninu.

-Zrenjanin je grad sportova, imamo 13 disciplina koje su starije od 100 godina, a biciklizam je jedan od tih sportova. U Zrenjaninu davne 1896. godine osnovan je prvi biciklistički klub i tu godinu uzimamo za početnu godinu biciklističkog sporta u našem gradu. Prve godine godine donosile su masovnost i bile su uspešnje. Organizovanizovale su se Gradske trke na Velodromu koji je izgrađen 1898. godine na kojima su pored naših sugrađana učestvovali i takmičari iz drugih gradova i država- rekao je Siniša Onjin.

 

Kroz izložbenu postavku građani imaju priliku da se upoznaju sa bogatom tradicijom biciklizma u Velikom Bečkereku, Petrovgradu i Zrenjaninu.

Na 15 velikih panoa predstavljena je istorija ovog popularnog prevoznog sredstva na dva točka, od formiranja prvog biciklističkog kluba u Velikom Bečkereku davne 1896. godine, preko njegovih najzapaženijih članova i takmičara, infrastrukture i zanimljivih detalja vezanih za vožnju bicikla, sve do današnje uloge i stanja biciklizma u našem gradu, sa posebnim osvrtom na njegove turističke potencijale.

 

 

Autori izložbe su Siniša Onjin, istoričar – kustos Narodnog muzeja Zrenjanin i Vladimir Stanar, predsednik Biciklističkog kluba “Cyclemania“.

Izložbu su organizovali Narodni muzej Zrenjanin i Biciklistički klub “Cyclemania“ uz podršku Gradske uprave.