Zrenjanin- Narodno pozorište „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, uvršteno je u „Evropsku rutu istorijskih teatara“, kojom su predstavljena odabrana pozorišta kao izvanredan deo evropskog kulturnog nasleđa. Zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije, zrenjaninsko pozorište je deo „Jadranske rute“ u okviru „Evropske rute“, zajedno sa pojedinim pozorištima iz bivših jugoslovenskih zemalja. Tim povodom je na dan Svetskog dana evropskih istorijskih teatara, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ pripremilo izložbu kojom će promovisati svoj rad, učešće u „Jadranskoj ruti“ i pripadnost evropskim istorijskim teatrima. Postavka se nalazi na Trgu slobode u Zrenjaninu a realizovana je zahvaljujući pomoći dugogodišnjeg pokrovitelja zrenjaninskog teatra – kompaniji GOMEX.

„Evropska ruta“, čiji je koordinator Udruženje istorijskih teatara Evrope, inicirana je 2007. godine. Pokazalo se kako je put izvrsna ideja za ljubitelje pozorišta i putnike, te je Evropska unija podržala  njeno dalje razvijanje. Tako je 16 partnera iz 12 zemalja udružilo snage kako bi se sprovelo istraživanje i napravila internetska baza podataka o svim još postojećim istorijskim pozorištima u Evropi, izabralo 120 najinteresantnijih i najbolje sačuvanih pozorišnih kuća, povezalo ih u kulturno-turističku rutu kroz Evropu i ujedno ostvarila putujuća izložba koja će predstaviti pozorišnu baštinu. Inicijatori projekta naglašavaju naročitu važnost ovakve ideje jer su pozorišta bila kamen temeljac evropske kulture preko 2500 godina, a zajedno stvaraju poseban deo evropske baštine i odražavaju našu istoriju.

Da podsetimo, 1839. godine zgrada žitnog magacina u Zrenjaninu je preuređena u pozorište u kom je i danas smeštena najstarija barokna scena u zemlji, po mnogima, i najlepša. Današnji izgled pozorišta odgovara onom iz 1884. godine, koji mu je vraćen restauracijom vek kasnije, 1984. godine. Pre nego što je grad dobio svoje profesionalne glumce i Narodno pozorište 1946. godine, predstave su najpre izvodile mađarske, austrijske i srpske pozorišne trupe. Zrenjaninsko pozorište je ime dobilo po srpskom glumcu, rođenom u Zrenjaninu Toši Jovanoviću. Od 1982. godine je dom jednog od najboljih svetskih pozorišta lutaka.

Izložba će biti na uvidu javnosti do 5. novembra.