ZRENJANIN- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević boravi danas u Zrenjaninu. Nakon prijema u Gradskoj kući, gde ga je dočekao gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, ministar Šarčević održao je sastanak s predstavnicima kompanija koje su ostvarile saradnju sa zrenjaninskim školama, kroz sistem dualnog obrazovanja.

Prijemu u kabinetu gradonačelnika prisustvovali su i Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za strateško planiranje, Marko Popadić, šef kabineta, Jasmina Đelić, koordinator školskih uprava i Tanja Krstonijević, savetnica za medije, dok su ispred Grada Zrenjanina, s čelnicima ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja razgovarali gradonačelnik Janjić, zamenik Saša Santovac, načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Simo Salapura, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i nova načelnica Školske uprave za Banat u Zrenjaninu Snežana Oluški Vlačić.

U sali Gradskog veća ministar Šarčević razgovarao je s predstavnicima kompanija iz različitih oblasti poslovanja, domaćih i inostranih, koje imaju iskustva i uključile su se u novi sistem dualnog obrazovanja. U pitanju su velike kompanije, poput “NIS”-a, “Drekslmajera”, “Moditala”, preduzeća iz oblasti poljoprivrede “Mlekoprodukt”, “Mrkšićevi salaši”, te Konfindustrija Srbije, “PerSu marketi” i Zrenjaninski poslovni krug ZREPOK.

Ministar je u Gradskoj kući održao još jedan sastanak, s predstavnicima Aktiva direktora zrenjaninskih škola, tokom kog je bilo reči o promenama i novinama u sistemu obrazovanja, planovima Ministarstva za naredni period i implementaciji određenih rešenja koja treba da doprinesu uspešnijem obrazovanju i njegovom prilagođavanju potrebama privrede.


Posetu našem gradu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavio je obilaskom Tehničke škole i Zrenjaninske gimnazije, a završava obilaskom jedne od najstarijih zrenjaninskih osnovnih škola, “Đura Jakšić”.

Obraćajući se predstavnicima medija nakon obilaska Tehničke škole, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekao je da u Zrenjaninu danas boravi iz više razloga, te da su neki od najvažnijih razgovori o dualnom obrazovanju i reformi gimnazije.
“Upoznali smo i direktore škola s promenama koje proizilaze iz novog sistemskog zakona i onih stvari koje su sada u primeni. Govorili smo i o novoj mreži koja je počela da se radi i gde će uključiti lokalna samouprava, koja mora dati određene predloge i rešenja. Sledi i novi ciklus priprema za konkurs za upis u srednje škole, tako da je bio važan i današnji sastanak s poslodavcima. Upravo je to ono što smo i počeli da radimo, dakle da školujemo onaj kadar koji je potreban tržištu”, kazao je ministar i posebno istakao značaj razvoja IT sektora.

“Upravo smo u gimnaziji, koju ću takođe posetiti, ostavili dosta prostora za nadarene učenike za informatiku i računarstvo. Ukupan boljitak obrazovanja, ne samo u celoj Srbiji, nego i u Zrenjaninu, je nešto o čemu se dogovaramo i što je tema mog obilaska svih samouprava. Činjenica je da više pažnje moramo posvetiti visokom obrazovanju, poboljšati kvalitet ustanova koje su loše ocenjene i videti koji su razlozi za to. Dakle, visoko obrazovanje, mreža obrazovnih ustanova i plan upisa, teme su o kojima će biti najviše reči i u narednom periodu”, naveo je ministar Mladen Šarčević.

Zahvaljujući ministru na poseti, gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da je on uglavnom upoznat sa situacijom na terenu, pa i u gradu Zrenjaninu, ali da ima dosta toga što mu se ovde može pokazati.
“Drago mi je da je prepoznato ono što primenjujemo u Zrenjaninu u oblasti obrazovanja, naši đaci već godinama obavljaju stručnu praksu kod naših poslodavaca, sledimo strategiju ministarstva u oblasti dualnog obrazovanja i to ćemo i dalje nastaviti da radimo, da pre svega podstičemo naše poslodavce da se, zbog potreba za radnom snagom, obraćaju i nama u lokalnoj upravi i ministarstvu. Održali smo kvalitetan sastanak s predstavnicima firmi, koji su izrazili i svoja očekivanja i izneli svoje zahteve u pogledu nedostatka kadra. U prethodnom periodu uspeli smo, zajedno s ministarstvom, da izdejstvujemo i otvaranje nekih novih odeljenja u školama, kao što je to slučaj ovde u Tehničkoj školi, s odeljenjem za istraživanje nafte i gasa. Napravili smo i veliki pomak u IT sektoru i siguran sam da će mladim ljudima biti jednostavnije, pre svega da se obrazuju, a mnogo lakše i da nađu posao”, rekao je gradonačelnik Janjić.

 

Izvor:zrenjanin.rs