ZRENJANIN- Zrenjaninski Jevreji odali su danas poštu stradalima na uglu ulica Jevrejska i Sarajlijina i u dvorištu Poljoprivredne škole i poručili da se ovaj zločin neće zaboraviti. U ime Grada Zrenjanina venac su na spomen-ploču u Jevrejskoj ulici položili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i zamenica Skupštine grada Ljuba Travica.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, ustanovljen od strane Generalne skupštine UN u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, simbol masovnog stradanja ljudi, većinom Jevreja i najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.


 

 

Jevreji iz našeg grada doživeli su pogron na početku Drugog svetskog rata, kada je 18. avgusta 1941. godine, njih oko 1.300, šlepovima, Begejom, odvedeno u beogradske logore na Sajmištu i u Jajincima, na put bez povratka, jer su ubrzo nakon toga pogubljeni. Danas jevrejska zajednica u Zrenjaninu okuplja tek oko 10 odsto nekadašnje populacije, pretežno potomaka nekadašnjih petrovgradskih Jevreja.