ZRENJANIN- U svim zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama, kao i u školama u naseljenim mestima, danas se obeležava školska slava Sveti Sava uz  prigodnan program u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.

Foto:zrenjanin.rs

U osnovnoj i srednjoj školi “9.maj” školska slava obeležena je osveštanjem slavskog kolača i programom koji su pripremili učenici i nastavnici te škole i tom prilikom kum slave, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, predao je kumstvo Saši Santovcu, zameniku gradonačelnika.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju.   Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je napisao Tipik po kome se monasi vladaju, a napisao je i žitije svog oca, prepodobnog Simeona Mirotočivog. U Studenici je 1209. godine osnovao prvu bolnicu na području Srpske države.  Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Sveti Sava je 1219. izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, a njegova dela „Nomokanon“ (1220) i „Sinodik pravoslavlja“ (1221) postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, a ostao je poznat kao osnivač i tvorac Svetosavskog pravoslavlja.

Sinan-paša spalio je na Vračaru 1594. mošti Svetog Save, koje su do tada bile čuvane u manastiru Mileševa. Smatra se da su Turci mošti Svetog Save spalili u uverenju da će tako uništiti veru i svaki njegov uticaj na Srbe.