Politika- Još 2012. godine Dveri su vodile kampanju „Da zemlja ostane naša“. Borili smo se i borićemo se da naše oranice obrađuju domaći ratari. U poslednje vreme mnogo se bure podiglo u Zrenjaninu oko izdavanja 3400 hektara državne zemlje u zakup od 30 godina. Strasti se nisu smirile i ostalo je još mnogo nerazjašnjenih pitanja i spornih argumenata od strane lokalne vlasti.

Pravdajući odluku skupštinske većine, gradonačelnik je izjavio, da je davanje naše zemlje u dugogodišnji zakup ima za cilj otvaranje preko stotinu radnih mesta i investiranje u poljoprivredu.

Ako bi naši poljoprivrednici uzeli u zakup po 15 hektara te državne zemlje,dolazimo do računice da je preko 200 porodica ostalo bez izvora prihoda. O kakvom je onda zapošljavanju reč ako se zaposli 100 ljudi, a faktički „otpusti“ preko 200 ljudi koji na taj način izdržavaju svoje porodice?
Najkvalitetnija banatska zemlja izdata je po ceni od 250 evra po hektaru godišnje. Poznato je da na licitacijama cena zakupa bude mnogo veća. Negde se dođe i do cene od 90000 dinara. Zaključak je da bi Zrenjanin imao daleko veći prihod da zemlju u zakup uzimaju naši poljoprivrednici na period od tri ili pet godina.
Da li će biti kontrole za firme koje su uzele zemlju? Šta ako oni daju zemlju u zakup trećim licima,po mnogo većoj ceni nego što su je zakupili?

Odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini grad Zrenjanin je raspisao tek 21.februara. Zašto se toliko čekalo?Da li na ovaj način lokalna vlast želi da ratari odustanu od licitacije zbog nemogućnosti pripreme zemljišta, pa da onda kažu kako našu zemlju nema ko da obrađuje i da je moraju dati strancima u zakup?

-Tražimo da gradski čelnici odgovore na postavljena pitanja i neka se ne nadaju da će im olako proći donošenje odluka, uz totalno ignorisanje mišljenja poljoprivrednika. Ništa nije gotovo. Tek počinje- istakao je Obrad Stanović predsednik GrO Dveri Zrenjanin.