Udruženje građana Taraške rode u saradnji sa OŠ „Toza Marković-Toza“  organizovali su proslavu povodom povratka roda u selo. „Doček roda“ organizovan je u sredu, 14. marta, u Tarašu, a pored  Prvoja, koji prvi stiže već šest godina zaredom, proslavi su prisustvovala još dva mužjaka bele rode, Ivica i Marko.

Prethodnog dana sva gnezda su obeležena metalnim tablama sa brojevima, i na svako je okačeno stiroporno crveno srce na kojima su pisana simbolična imena koja su davala, deca, meštani i članovi udruženja. Obeleženo 35 gnezda, treba označiti još pet.

-Poslužilo nas je lepo vreme, tako da su đaci iz OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Vrbasa  zajedno sa đacima taraške osnovne škole mogli da uživaju u obilasku sela, razgledanju gnezda. Imali su priliku da vide kako radnici ED Zrenjanin postavljaju platformu za gnezdo i da prisustvuju počasnom postavljanju simboličnog pehara od stiropora na Prvojevom gnezdu na kom piše „Taraški šampion“- rekla je Aleksandra Marovac Cucić.

 

Nakon šetnje usledile su edukativne i kreativne radionice, a zatim i dugo očekivani program u sali. U sklopu zvaničnog programa prikazan je kratak promotivni film o Tarašu i rodama i prezentovan rad organizacije  „Čepom do osmeha“.

 

Ono u čemu su deca najviše uživala je bila predstava za decu, koju je omogućio sponzor ovog lepog događaja „PerSu“ marketi.

Uručene su zahvalnice zaslužnim meštanima koji su tokom prošle godine pomagali rodama. Ovim divnim ljudima udruženje „Taraške rode“ je dodelilo i „Orden za plemenitost“.

Tokom danabila je postavljena i izložba slika, svi gosti mogli su da uzmu promotivni materijal udruženja, kao i suvenire u obliku roda. Sponzor je pored osveženja obezbedio i roda tortu u kojoj su mališani uživali.

 

Nemačka Fondacija za zaštitu prirode „EuroNatur“, 2015. godine, proglasila je Taraš za Evropsko selo roda.