Druga redovna sednica Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, na kojoj je predsedavala načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, održana je danas u opštini Sečanj.

Rezultati rada inspekcije na polju suzbijanja sive ekonomije, primena Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, kontrole komunalnih inspektora bile su teme o kojima se govorilo na ovoj sednici okruga.

Snežana Vučurević načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga

-Danas je održana druga redovna sednica Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga  po prvi put u opštini Sečanj. Tema ove sednice je bila vezana je za rad inspekcijskih službi, što je nadležnost okruga, sa akcentom na borbu protiv sive ekonomije. Obzirom da je ova godina proglašena za godinu borbe protiv sive ekonomije, da je ministarstvo za rad pokrenulo kampanju „Reci ne radu na crno“ i da je 10. marta počeo sa radom kol centar u ministarstvu gde građani mogu da prijave nepravilnosti iz oblasti rada. Od 10. marta u kol centar je stiglo preko 1000 poziva, od tih 1000 poziva, 9 se odnosilo na Srednjobanatski upravni okrug, od tih 9, sedam je bilo vezano za rad na crno, 1 za prekovremeni rad i jedan za ne registrovan rad. Pozivam građane da se aktivno uključe u borbu protiv sive ekonomije, jer se ona tiče svih nas, manji procenat sive ekonomije je veće ulaganje u obrazovanje, u zdravstvo i sve ono što čini jednu sredinu boljim mestom za život- rekla je Snežana Vučurević načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga.

-Druga tema je bila primena zakona o stanovanju  i održavanju zgrada. Kontrola registracije stambenih objekata je u nadležnosti komunalnih inspekcija koje su u nadležnosti lokalnih samouprava, one prate stanje i dužne su da  na nedeljnom nivou dostave ministarstvu izveštaje  o obavljenim pregledima- naglasila je načelnica.

-Vlada Republike Srbije pokrenula je ažuriranje adresnog registra kao jednog od veoma važnih registara u svakoj državi. Kuće bez broja i ulice bez naziva do kraja 2019. godine odlaze u zaborav. Lokalne samouprave su dobile uputstva da preduzmu neophodne aktivnosti da se uključe u projekat Vlade  koja  je obezbedila  5 miliona evra za ažuriranje i uređenje ove oblasti- istakla je Vučurević.

 

-Predlog načelnice da se barem jednom godišnje nađemo u nekoj drugoj opštini, a ne u Zrenjaninu, je  dobar signal da okrug  radi dobro, da predsednici dobro sarađuju međusobno kao i sve ostale službe, a sve  u interesu građana. Na sednici razmenjujemo iskustva i nastojimo da napravimo što bolju saradnju među opštinama- rekao je Predrag Rađenović predsednik opštine Sečanj.

Predrag Rađenović predsednik opštine Sečanj

 

-Ovo je dobra prilika da se na licu mesta razmene iskustva lokalnih samouprava sa konkretnim podacima i konkretnim temama, po rezultatima odma iza grada Zrenjanina prednjači opština Novi Bečej- rekao je Saša Maksimović predsednik opštine Novi Bečej.

Saša Maksimović predsednik opštine Novi Bečej