Zrenjanin- Koncert Dragane i Ljubomira Popovića sa gostima, uz pratnju na orguljama, biće održan u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu u ponedeljak 7. maja od 20 časova. Na koncertu će biti izvedena vrhunska dela vokalno instrumentalne muzike pisane sa glas i orgulje od baroka do romantizma. Ulaz je slobodan.    

Na koncertu nastupaju: 
Ljubomir Popović, tenor (Zrenjanin)
Dragana Popović, mecosopran (Zrenjanin)
Hristina Antić, orgulje (Beograd)
Flavius Danica, violina (Vršac)

Gosti na koncertu, učenici Dragane i Ljubomira Popovića:
Jovana Vukajlović, sopran, treći razred srednje muzičke škole
Snežana Tanasković, sopran, prvi razred srednje muzičke škole
Konstantin Vidaković, bas, drugi razred srednje muzičke škole

 

Koncert je najava za predstojeći jubilarni, peti Horski Festival „Slobodan Bursaćˮ koji će se održati od 1. do 4. juna. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.

 

 

Program

 

  1. Georg Fridrich Händel – „Ombra mai fù“
    • Dragana Popović
  2. Alessandro Scarlatti – „O cessate di piagarmi“
    • Konstantin Vidaković
  3. Pietro Paolo Bencini – „Tanto sospirerò”
    • Snežana Tanasković
  4. Marcello Benedetto – „Il mio bel foco…quella fiamma“
    • Ljubomir Popović
  5. Alessandro Stradella – „Pietà signore”
    • Dragana Popović
  6. Giovanni Legrenzi – „Che fiero costume“
    • Konstantin Vidaković
  7. Antonio Caldara – „Selve amiche“
    • Jovana Vukajlović
  8. Georg Fridrich Händel – „Lascia ch’io pianga“
    • Ljubomir Popović
  9. Georg Fridrich Händel – „Piangerò la sorte mia”
    • Dragana Popović
  10. Francesco Durante – „Vergin tutto amor“
    • Ljubomir Popović
  11. S. Bach – concerto d-moll BWV 596 (po Vivaldiju), III stav Largo-Hristina Antić/solo orgulje/
  12. Cèsar Franck – „Panis Angelicus“
    • Ljubomir Popović i Flavius Danica
  13. Franz Schubert – „Ave Maria“
    • Dragana Popović
  14. Johan S. Bach/Gounod – „Ave Maria“
    • Ljubomir Popović i Flavius Danica
  15. Giulio Caccini – „Ave Maria“
    • Dragana Popović
  16. Alois Melichar – Mille cherubini in coro (po Šubertovoj pesmi: „Wiegendlied“)
    • Ljubomir Popović i svi ostali učesnici
  17. Tradicional – „Adeste fideles“
    • Ljubomir Popović sa svim ostalim učesnicima

 

Biografije:

 

Ljubomir Popović (tenor), završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Biserke Cvejić i nakon toga nastavio usavršavanje kod prof. Nikole Kitanovskog sa kojim i danas ima aktivnu saradnju. Iako je rođen u Beogradu, odrastao je u Zrenjaninu gde je 1995. godine svoje prve muzičke korake savladao u horu „Josif Marinković“, a kasnije i u horu „Sv. Serafim Sarovski“, sa kojima nije prekinuo vezu ni nakon odlaska na studije. Godine 2002. postao je član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, a od 2005. je solista u Operi Narodnog pozorišta. Iste godine počinje vrlo intenzivnu saradnju i sa Operom i teatrom „Madlenianum” gde je ostvario više solističkih uloga. Radio je za pozorište Duško Radović i  Pozorište na Terazijama a od ove godine započeo je saradnju i sa Srpskim Narodnim Pozorištem iz Novog Sada. Tokom dosadašnje umetničke karijere ostvario je mnogobrojne uloge i gostovao je sa Operom Narodnog pozorišta na Kipru i u Italiji, a koncertno nastupao u Švedskoj, Danskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, BiH i Hrvatskoj. Osim operskog, neguje i koncertni nastup. Sarađivao je sa mnogim vrhunskim amaterskim ansamblima (Prvo Beogradsko pevačko društvo, Beogradski Madrigalisti, Lola, Niški simfonijski orkestrar, Gudači „Svetog Đorđa“, Sarajevska filharmonija i dr.). Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Od 2010. godine bavi se pedagoškim radom u MŠ „Josif Marinković“ iz Vršca gde i danas radi. Od 2012. godine ponovo živi u Zrenjaninu sa porodicom.

 

Dragana Popović (mecosopran) je rođena u Jagodini gde je završila osnovnu muzičku školu na odseku za klavir, a potom i na odseku za solo pevanje. Završila je srednju muzičku školu „Stanković” u Beogradu i diplomirala solo pevanje na FMU u Beogradu u klasi prof. Nikole Mijailovića. Kao najbolji student na odseku dobila je nagradu fonda „Biserka Cvejić“ 2006. godine i nagradu fonda „Danica Mastilović“ 2007. god. Kao stipendista „CEE Musiktheater“ iz Beča (2007-2010) nastupala je na koncertima i operskim predstavama, usavršavala se kod velikih imena operske umetnosti, a kruna tog rada je učešće na koncertu u Bečkoj državnoj operi. Od 2013. godine usavršava se kod naše renomirane barokne pevačice Marijane Mijanović. Tokom studija debitovala je na sceni Narodnog pozorišta ulogom dona Elvire (V.A.Mocart – „Don Đovani“), a potom i u ulozi Rozine (Rosini – „Seviljski Berberin“) koju i danas peva i za koju se može reći da je obeležila njenu dosadašnju karijeru pošto je u ovoj ulozi nastupala i van granica naše zemlje na originalnom jeziku (Opera Krajova Rumunija), i u Narodnom pozorištu i gde nastupa na maternjem jeziku. Na svetskoj premijeri opere Džona Gibsona „Ljubičasta Vatra“ tumačila je ulogu Katherine Johnson, kako na sceni Narodnog pozorišta u okviru BEMUS-a, tako i na „New wave“ festivalu u Njujorku. Nastupala je kao solista u Operi i Teatru „Madlenianum“ a od osnivanja Nove Beogradske Opere specijalizovane za baroknu operu, učestvovala je u svim produkcijama. Od oktobra 2008. ima status slobodnog umetnika, a od 2010. godine se bavi i pedagogijom. Živi u Zrenjaninu sa porodicom.

 

Hristina Antić (orgulje) je rođena u Beogradu. Sa sedam godina počela je da uči klavir u muzičkoj školi „Kornelije Stanković”. Tokom srednjoškolskog obrazovanja, aktivno je svirala po kamernim sastavima srednje škole Stanković i osvojila brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima u oblasti kamernog muziciranja. 2007. godine je upisala i odsek za orgulje u istoj školi, kod profesorke Maje Smiljanić Radić i postala član „Beogradskih orguljaša”, koji održavaju koncerte po svim znamenitijim crkvama Beograda i šire. Nakon srednje škole, upisala je FMU u Beogradu. Pored klavira i orgulja,  Hristina svira i čembalo koje je imala kao redovan predmet tokom studija i svirala je u brojnim baroknim ansamblima na koncertima u Beogradu i u celoj Srbiji. 2013. godine je predstavljala Poliinstrumentalnu katedru FMU u Beogradu na festivalu barokne muzike u  Gmundenu (Austrija). Sa najvišim ocenama je završila studije klavira kao glavnog predmeta na FMU i ostvarila odličnu saradnju sa mnogim priznatim muzičarima sa kojima je imala zapažene nastupe u svim poznatijim salama u Beogradu. Nakon završenih studija, bavila se pedagoškim radom u oblasti svih klavijaturnih instrumenata, a trenutno je angažovana kao muzički saradnik-korepetitor u muzičkoj školi „Josif Marinković”u Vršcu.