Politika- Kada se konačno obelodanilo da niko u gradskoj vlasti u Zrenajninu ne poznaje zakone, odnosno da izgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode neće proraditi sve dok ga grad ne otkupi jer drugačije nije po zakonu, graskoj vlasti smo postavili nekoliko logičnih pitanja.

Odgovore na naša jednostavna pitanja koja smo postavili 8.marta još uvek nemamo.

 Kakav je kvalitet prečišćene vode iz postrojenja za prečišćavanje?

Koliki je kapacitet postrojenja za prečišćavanje?

Da li je ugrađena oprema nova?

Da li je rešeno odlaganje otrovnog mulja, nusproizvoda procesa prečišćavanja?

Razlozi za neodgovaranje su: 


1. Ne znaju odgovore. 


2. Odgovori su takvi da ih treba skrivati od javnosti. Odnosno prečišćena voda i dalje nije zdrava, kapacitet izgrađenog postrojenja je manji od ugovorenog, ugrađena oprema nije nova i nije rešeno odlaganje otrovnog mulja.

Onome ko ne haje što je za njega izgrađeno postrojenje vredno nekoliko miliona eura, mimo zakona, nažalost može pasti na pamet da otkupi postrojenje o kojem ne zna ništa. Druga mogućnost, isto tako nije isključena, a to je rešenost da se svesno otkupi postrojenje koje ne zadovoljava potrebe. Šta god bio razlog, može se napraviti veća šteta nego što je već napravljena.

Za nas je kupovina „mačke u džaku“, našim parama, neprihvatljiva. Pošto odgovore nismo dobili, poslali smo tri zvanična zahteva JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin za pristup informacijama od javnog značaja po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja (rok za odgovor je 15 dana).

Tražili smo da se dostave: zapisnik kao dokaz merenja kapaciteta postrojenja prilikom probnog rada, rezultati merenja kvaliteta prečišćene vode i zapisnik o puštanju u rad postrojenja.

 Sve navedeno je precizno definisano javnom nabavkom po kojoj je postrojenje izgrađeno.

Krenuli smo u ulične akcije upoznavanja Zrenjaninaca sa našim zahtevima. Prošle subote bili smo na glavnoj pijaci. Sledeće smo na Bagljašu, zatim na pijaci kod naselja Ruža Šulman.

 U planu su tribine i protest.

 –Naš rad možete pratiti preko medija i naše fb stranice Zajedno za vodu- rekli su iz GI Zajedno za vodu, čiji su potpisnici sva udruženja u Zrenjaninu, kao i opozicione stranke.