Zrenjanin- Na konferenciji za medije koja je održana danas u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin,  direktorka Bolnice dr Ivana Tešić i sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević su u prisustvu lekara i medicinskih sestara Odeljenja transfuzije predstavile novine koje podrazumeva novi Zakon o transfuzijskoj medicini.

Ovaj zakon je usvojen u Skupštini prošle godine, a u skladu  sa njim, od 1. maja 2018. godine, izmeniće se način prikupljanja krvi na teritoriji Srednjobanatskog okruga.

Zakon previđa da će ubuduće pet ovlašćenih tranfuzijskih ustanova u Republici Srbiji – u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu (Institut za transfuziju krvi i VMA) moći da se bave planiranjem, prikupljanjem, testiranjem i distribucijom krvi.

Službe u opštim bolnicama koje su se do sada time bavile, postaće tzv. banke krvi.

Ovlašćena transfuzijska ustanova za Vojvodinu je Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu. Banka krvi u Opštoj bolnici «Đorđe Joanović» Zrenjanin će svakodnevno ovlašćenoj ustanovi dostavljati podatke o zalihama krvi. Isporuka krvi će se vršiti jednom do dva puta nedeljno, a u vanrednim situacijama  će biti obezbeđene i dodatne količine.

Delatnost bolničke banke krvi obuhvata praćenje primene krvi i krvnih produkata u lečenju pacijenata, upravljanje rezervama krvi, specijalne analize za pacijente i trudnice, analize iz oblasti  hemostaze, kontrolu antikoagulantne terapije (trombotest), zatim kontrolu antiagregativne terapije, autologne transfuzije i intraoperativno spašavanje krvi.

Sam sistem davalaštva krvi će biti izmenjen. Pojedinac dobrovoljni davalac neće biti u mogućnosti da sam dođe u Bolnicu kako bi dao krv. Akcije dobrovoljnog davanja krvi biće organizovane po utvrđenom kalendaru.

Crveni krst će u saradnji sa ovlašćenom transfuzijskom ustanovom, u našem slučaju sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sprovoditi akcije davalaštva.

Ovakvi zakoni već postoje u razvijenim evropskim zemljama, kao i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Makedoniji. Iskustva naših suseda pokazuju da je u samom startu primene Zakona došlo do određenog pada u broju davalaca dok se svi nisu u tom poslu snašli, nakon čega je bio primetan čak i rast broja dobrovoljnih davalaca krvi.

Apsolutno bezbedna krv ne postoji, ali nove tehnologije koje će biti obezbeđene za ovih pet centara, omogućiće vrlo visoke nivoe testiranja, čime će krv biti bezbednija.

Novi Zakon o transfuzijskoj medicini pruža veću bezbednost i kvalitet, počevši od testiranja, pripreme komponenata, skladištenja i distribucije jedinica krvi.

Lokalna organizacija Crvenog krsta će obaveštavati građane o akcijama dobrovoljnog davanja krvi. U njima će učestvovati zdravi građani od 18 do 65 godina koji imaju više od 50 kilograma težine.

Obaveštavanja o terminima akcija dobrovoljnog davanja krvi vršiće se plakatima, dopisnicama, preko društvenih mreža, putem medija, SMS-om, pozivima telefonom i na druge, do sada poznate načine.

Ovim putem apelujemo na dobrovoljne davaoce da se rukovode humanim motivima i da pokušaju da se prilagode novoj organizaciji. Kao i do sada, krv koju daju služiće za pomoć našim sugrađanima kojima je pomoć preko potrebna.

 

Najavljene su naredne dve akcije: 03.05. i 11.05.2018. god u prostoru Crvenog krsta Zrenjanin.