Zrenjanin- U organizaciji Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina u periodu od 16. do 27. aprila održana je 44. manifestacija za decu „Pesnička štafeta“. Završna svečanost ove veoma značajne manifestacije organizovana je 15. maja u predivnom prostoru Velike sale zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, uz prisustvo velikog broja dece iz grada i okolnih naseljenih mesta, nagrađenih učenika i učenica kao i predstavnika ustanova kulture i prijatelja „Pesničke štafete“. Kompanija GOMEX već nekoliko godina aktivno učestvuje u organizaciji „Pesničke štafete“ i prigodnim paketima nagrađuje najbolje mlade pesnike.

Podrška kompanije nije izostala ni ovog puta, a dobitnici nagrada izrazili su veliko zadovoljstvo poklonima koje im je uručio predstavnik kompanije GOMEX.

Ova „Pesnička štafeta“ obišla je 60 škola na teritoriji Srednjeg Banata i opštine Titel, a od 250 pesama koje su bile u konkurenciji za nagrade, izabrano je dvanaest pesama u kategoriji: jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, kako za niže tako i za više razrede osnovne škole.

Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena prijatelju zrenjaninske biblioteke, književniku Igoru Kolarovu (1973-2017) koji je bio dva puta gostujući pesnik na „Pesničkoj štafeti”. Igoru u čast, pet stvaralaca za decu i mlade ove godine vodilo je manifestaciju.

Biblioteka je ovim povodom objavila i knjigu koja prati manifestaciju, jedinstvenu u odnosu na sve do sada objavljene u okivru edicije „Književnost za decu i omladinu”. Knjiga „Veliki lepi balon” sadrži tekstove Igora Kolarova, kao i stvaralaca koji su bili gostujući voditelji manifestacije: Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dušana Pop Đurđeva, Branka Stevanovića i Dejana Aleskića. Knjigu je ilustrovalo šest eminentnih ilustratora: Dobrosav Bob Živković, Ana Petrović, Kosta Milovanović, Mladen Anđelković,  Tihomir Čelanović i Aleksa Gajić. Inače, svake godine manifestaciju „Pesnička štafeta“ prati oko 10.000 dece, a u njoj aktivno učestvuje preko 3.000 osnovnoškolaca.