Zrenjanin- Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ u kojoj je Narodni muzej Zrenjanin učestvovao predhodne tri godine, ove godine transformisala se u manifestaciju „MUZEJI ZA 10“ koja će trajati od 14. do 20. maja. U ovom periodu biće obuhvaćeni Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. Zrenjaninsku noć muzeja i ove godine je podržala je kompanija Gomex.

Radno vreme tokom trajanja manifestacije će biti uobičajeno, osim što će za Evropsku noć muzeja, 19. maja, radno vreme biti od 17 do 01h.

Za ovaj period Muzej i Savremena galerija pripremaju posetiocima interesantan program, a u samoj Evropskoj noći muzeja brojni učesnici pripremaju sadržaje koji će se odvijati na nekoliko lokacija u gradu!

PROGRAM MANIFESTACIJE NOĆ MUZEJA 2018

 

 SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN

17-01h – Obnova srpske umetnosti posle 1950. godine: Beogradska grupa, Grupa 57, umetnici izvan grupa, iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin

U okviru izložbe obrađene su slike i skulpture koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin, slikara: Milana Kečića, Olivere Kangrge, Majde Kurnik, Ksenije Divjak, Đorđa Bošana, Radenka Miševića, Miluna Mitrovića, Boška Petrovića, Bogomila Karlavarisa, Dragoslava Stojanovića Sipa i vajara: Angeline Gatalice, Nikole Jankovića i Matije Vukovića. Učešćem u Umetničkoj koloniji Ečka, od sredine pedesetih i tokom šezdesetih godina prošlog veka, ovi umetnici su uticali na formiranje umetničkih stavova i prodor modernističkog umetničkog jezika u lokalnoj sredini.

1819h – Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin

1921h – Foto-radionice

Radionice namenjene svim zainteresovanim posetiocima u kojima će učesnici dobiti osnove o fotografiji i tehnikama fotografisanja.

 

KULTURNI CENTAR ZRENJANINA

17-01h – Izložbeni salon – Izložba radova Miroslava Munižabe, dobitnika druge nagrade Likovnog salona 30X30 za 2017. godinu.

Poetiku ovog ciklusa slika autor je razvio na iskustvima postkonceptualne umetnosti i blagim osloncem na enformel, sa lako uočljivim elementima neokonstruktivizma, nastojeći da tehniku ulja na platnu i kartonu dovede do vazdušaste lakoće, ali i do zgusnute, dramatične dimenzije oblika.

 

NARODNO POZORIŠTE “TOŠA JOVANOVIĆ”

20h – Dramska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” – Tenesi Vilijams „Tramvaj zvani želja“ u režiji Ljiljane Ivanović

Iako napisan kao scenario za film koji je prikazan davne 1951. godine, ovaj je komad izvođen i kao pozorišna predstava koja na tematskom planu korespondira sa aktuelnim društvenim stanjem. lumački ansambl čine Sanja Radišić (Blanš Dibua), Jelena Kesić (Stela Kovalski), Stefan Juanin (Mič) i Daniel Kovačević (Stenli Kovalski), Milan Kočalović (doktor), Ivana Titin (Junis – glas).

 

GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA “ŽARKO ZRENJANIN”

18 – 22h – Na platou ispred Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” biće organizovana Živa biblioteka. Ovo je drugi put da se ovaj projekat Kancelarije saveta Evrope realizuje u Zrenjaninu uz podršku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče.

 

ISTORIJSKI ARHIV ZRENJANIN

Izložba pod nazivom „Srpska Pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746. – 1946.“ sadrži dokumenta iz crkveno-opštinske arhive Uspenskog hrama u Svetosavskoj ulici sa najstarijim dokumentom domovnim protokolom (popis domaćinstava) iz 1746. godine.

 

KATOLIČKA KATEDRALA ZRENJANIN

Katedrala će biti otvorena od 17 do 01h.

19h – Koncert Kamernog hora Emanuel, uz gostovanje učenika i profesora solo pevanja i orgulja Muzičke škole „Josif Marinković“ (ukupno sat vremena)

Od 20h naizmenično u trajanju od po pola sata menjivaće se klasična crkvena muzika preko ozvučenja crkve, tišina i ambijentno osvetljenje, i čitanje prigodnih tekstova.

Slobodno razgledanje crkve – osim za vreme koncerta. Volonteri će biti na raspolaganje za pitanja posetilaca. Kratak istorijat katedrale će bit izložen na vidljivom mestu.

 

NOĆ MUZEJA LAZAREVO 2018

DOM OMLADINE U LAZAREVU – od 17h

Izložba slikara iz Lazareva pod nazivom „Srce brže zakuca kada pređem most na kanalu i ugledam tablu- Lazarevo“

Izložba radova članica Udruženja Veliko Srce iz Lazareva: nagrađeni radovi sa 48. Medjunarodne izložbe kolecionarstva i rukotvorina u Čelarevu 2018. u izradi peciva i rukotvorina (Organizator Udruženje Veliko srce)