Zrenjanin- U Baroknoj sali Gradske kuće, u okviru manifestacije “Banatska bajka”, sinoć su Zrenjaninci imali priliku da uživaju i upoznaju turistički potencijal opštine Ivanjica.

 
Opština Ivanjica je  pravi raj za turiste koji znaju da uživaju u bistrim rekama i čistim planinama, udišući i svež vazduh i hraneći se zdravo. Priroda je svojim lepotama predodredila svaki predeo i mesto Moravičkog kraja za posete ljubitelja turizma. Seoski turizam počeo je da se razvija još davne 1972. godine, a Moravički kraj je začetnik ove vrste turizma u Srbiji. Danas se seoskim turizmom bave u Devićima, Maćama, Katićima,Međurečju, Lisi, Kušićima, Kumanici, Belim Vodama…
Direktor Turističke organizacije opštine Ivanjica Radomir Lisanin istakao je da posetioci mogu videti i doživeti sačuvane prirodne lepote i netaknutu i čistu životnu sredinu, jer ceo kraj predstavlja neverifikovanu vazdušnu banju.
-Može se slobodno tvrditi da sve moravičke planine, brda, šume, livade, reke, potoci, kao i biljni i životinjski svet predstavljaju neprocenjive turističke motive- rekao je  Lisanin  i pozvao sve Zrenjanince da dođu i uživaju u čarima koje pruža ovaj kraj.
-Ivanjički kraj je bogat vodom. Ističe se veliki broj reka, rečica i planinskih potoka. Bistre, čiste i brze planinske reke Moravica, Nošnica i Studenica sa svojim pritokama vijugaju niz moravičke planine i stvaraju niz uskih i strmih klisura, stoga ne čudi da je opština Ivanjica proglašena Vazdušnom banjom i što je veoma dobro razvijen zdravstveni turizam. Prirodne pogodnosti veoma dobro deluju na ljude obolele od anemije i disajnih organa- rekao je Lisanin i istakao da u Ivanjicu dođete kao gost, a odete kao prijatelj.
U ivanjičkoj opštini se organizuje i nekoliko tradicionalnih kulturno-turističkih manifestacija sa ciljem očuvanja izvornog melosa, humora i običaja Moravičkog kraja, neke od njih su: „Festival izvorne srpske pesme” u Prilikama koji se održava svake godine 17. avgusta, „Zvuci Golije, Javora i Mučnja” i „Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije” u Kušićima, Kolonija mladih slikara u Ivanjici… Tu su i sportsko-turističke manifestacije, kao „Moto susreti” u Ivanjici, „Hajka na vuka” na Goliji i još nekoliko manjeg obima.
Najznačajnija kulturno-turistička manifestacija za Ivanjicu  je „Nušićijada“ koja okuplja najznačajnije umetnike iz Srbije, a održava se prvog vikenda u septembru i privlači veliki broj posetilaca.
-Ove godine u  okviru manifestacije „Banatska bajka – leto u  Gradskoj bašti“ smo se potrudili da obogatimo program Turističkim centrima koji su najznačajnici centri koje  naši sugrađani žele da posete, tako da ćemo tokom leta, u Gradskoj bašti, predstaviti dosta planinskih, banjskih i seoskih sredina, i to će biti sjajna prilika da naši sugrađani saznaju nešto više o svojoj zemlji, jer smatramo da naši potencijali nisu dovoljno iskorišćeni. Predstavljanje Turističkih mesta je naša podrška kampanji koju  je Republika Srbija sprovela za vaučere kako bi naši građani  leto provodili u Srbiji- rekla je Sanja Petrović pomoćnik direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina.

 

Pogledajte promotivni film o Ivanjici:

Video: You tube TOO Ivanjica