Zrenjanin-  Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Irinej, sa episkopima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, u prisustvu velikog broja vernika, crkvenih velikodostojnika, gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, predstavnika lokalne samouprave i darodavaca za izgradnju hrama, osveštao je danas novosagrađen  hram Svetog oca Nikolaja u Zrenjaninu, na „Zelenom polju“.
 
Do hrama Svetog oca Nikolaja patrijarh Irinej stigao je, kako i dolikuje banatskim običajima, fijakerom, u kom su još bili i episkop banatski Nikanor, gradonačelnik Čedomir Janjić i ktitorka hrama,Vidosava Dević. 
 
Proterej Radivoj Nađalin starešina hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu pozdravio  patrijarha Irineja i poželeo dobrodošlicu u naš grad, ali i istakao veliki značaj posete patrijarha.
Svetoj arhijerejskoj liturgiji i osvećenju hrama prisustvovala su i  četiri episkopa SPC – episkop banatski Nikanor, episkop niški Arsenije, episkop vranjski Pahomije i episkop mohački Isihije.
Na Svetoj arhijerejskoj  liturgiji koju  služi svom narodu u hramu Svetog oca Nikola u Zrenjaninu, na praznik Svetih mučenika Kozma i Damjana, 14. jula 2018. godine, protonamesnika Radivoja Nađalina starešinu hrama Uspenja presvete Bogorodice  u  Zrenjaninu Arhijerejsko namesništvo Zrenjanin proizvelo je u čin protojereja.
 
 
POGLEDAJTE VIDEO PRILOG:

Hram Svetog Oca Nikolaja u Baranjskoj ulici, u zrenjaninskom naselju „Zeleno polje“, prvi je novosagrađeni pravoslavni hram u gradu nakon dva veka koji se osvećuje. Počeo je da se gradi 2015. godine, a posvećen je Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu, krsnoj slavi porodice Dević, koja se obeležava 19. decembra. Zamisao zadužbinara bila je da hram sagradi na korist narodu i pravoslavnim vernicima grada Zrenjanina, ali ga je prerana smrt omela u ostvarenju te želje. Hram je sagradila porodica, uz podršku Grada Zrenjanina i Srpske pravoslavne Eparhije Banatske.

Vojslav Dević živeo je i radio u Minhenu, a rođen je u Zrenjaninu. Negova zamisao bila je da, iz stečenog imetka ovaj pravoslavni hram ostavi kao zadužbinu svom narodu, ali nije dočekao realizaciju te ideje. Njegova majka nastavila je započeto, a inicijativu su podržali i protonamesnik hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu Radivoj Nađalin i Grad Zrenjanin.

Akademski slikar Gojko Ristanović, započeo je oslikavanje Hrama Svetog Nikolaja na Zelenom polju početkom 2017. godine i nakon više od godinu dana freskopis na oko 500 kvadratnih metara je završen.