Zrenjanin- Zajednička izložba crteža „Mape“ – Jasne Gulan i Rastka Stefanovića biće otvorena u petak, 10. avgusta u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Otvaranje je zakazano u 19 časova. Postavka je otvorena do 23. avgusta.

 

Mapama zovemo korice u kojima se tradicionalno čuvaju papiri, hartije i radovi nastali na papiru. Kod likovnih umetnika mape izazivaju asocijacije na prijemne ispite, takozvano “popunjavanje“, tj. selekciju radova za kreiranje mape, davanje mape na uvid raznim manje ili više kompetetnim prosuditeljima, (ne)praktičnost takvog načina čuvanja i prenošenja crteža, zaborav, prašinu, a ponekad i buđ.

Povod za ovu izložbu je nedavna prilika kojoj su autori bili izloženi, da posle mnogo godina ponovo pristupe sastavljanju mapa za potrebe konkursa za nastavnike crtanja na novosadskoj Akademiji umetnosti. Ovaj proces uključivao je pronalaženje i rehabilitovanje crteža nastalih u poslednje dve decenije, izradu novih crteža u cilju boljeg kompletiranja stilskog jedinstva mape, lament nad nestalim radovima “koji bi se tako dobro uklopili“, nabavku odgovarajućeg materijala za samu mapu, zatim mukotrpno raspoređivanje i lepljenje bezbrojnih radova na pojedine table, nevolje oko transporta uz naravno, konstatnu psihozu oko ishoda konkursa.

Međutim, najvažnije od svega je ponovno (i svakako ne poslednje) promišljanje samog crteža kao medija. Koliko mnogo značenja ustvari krije ta kratka, oštra i tvrda reč “crtež“. Počevši od brojnih tehnika koje je faktički i nemoguće ograničiti, preko definisanja gde je granica između onoga što crtež jeste i nije, pa sve do paradoksalne situacije da crtež često obitava na marginama umetničkih disciplina dok je istovremeno uvek i nezaobilazan osnov i temelj svega što se stvara. Neka ovo budu samo polazna pitanja za publiku pred kojom autori otvaraju svoje mape.

Jasna Gulan, rođena je 1976. u Novom Sadu. Diplomirala je 2002. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek grafika i magistrirala 2007. na istoj akademiji. Trenutno na doktorskim studijama. Od 2004. Zaposlena je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture kao slikar-konzervator. Član SULUV-a, DKS, IKOMOS. Do sada izlagala na 15 samostalnih izložbi i brojnim grupnim izložbama.

Rastko Stefanović, rođen je 1978. u Zrenjaninu. Diplomirao je 2004. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo i magistrirao 2009. na istoj akademiji. Trenutno na doktorskim studijama. Upravnik Muzeja Destrukcije. Izlagao pet puta samostalno i više puta na kolektivnim izložbama.