Politika- Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je zrenjaninska vlast učinila veoma malo u suzbijanju ambrozije.

 

Veliki broj naših sugrađanki i sugrađana ima alergiju koju izaziva ovaj korov. Najblaža manifestacija ove alergije su suzne oči, kašalj i jaka kijavica, otežano je obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a posle određenog vremena, postoji mogućnost i težih komplikacija disajnih puteva.

Zrenjaninske ulice, travnjaci, parkovi i privatna domaćinstva prepuna su ovog opasnog alergena.

Nažalost, svedoci smo potpune zapuštenosti zelenih površina u Zrenjaninu. Korov i trava su na nekim mestima visoki i više od 1.5 metar. Grad se guši u neodržavanoj travi!

-LSV smatra da je potrebna mnogo veća angažovanost nadležnih organa u borbi protiv ambrozije. Rešavanje problema ambrozije mora se započeti izradom mnogo kvalitetnijeg programa uređenja zelenih površina.Bitno je naglasiti i loš zakonski okvir, koji ne reguliše kaznenu politiku u oblasti održavanja privatnih, ali i javnih zelenih površina. Grad Zrenjanin nema ingerencije u oblasti zakonodavstva, ali može inicirati izmene Zakona u ovoj oblasti i strože sankcionisanje svih institucija i pojedinaca koji svojim nemarom ugrožavaju zdravlje građana. Stručnjaci su jasni, ambrozija raste na zemljištu koje je zapušteno, koje se ne održava i na kom se trava retko kosi. Očekujemo hitan plan nadležnih u lokalnoj samoupravi i rešavanje ovog velikog problema- rekao je Aleksandar Marton odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina.