Zrenjanin- Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović posetio je danas Zrenjanin i u Gradskoj kući održao sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima.
Licitacija za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta uslediće veoma brzo, jer je Ministarstvo dalo saglasnost na program Gradu Zrenjaninu i Grad Zrenjanin obavezao se da vrlo brzo raspiše licitaciju za poljoprivredno zemljište, prvi i drugi krug.
Ministar Nedimović rekao  je da će  licitacija za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta uslediti veoma brzo, jer je Ministarstvo dalo saglasnost na program Gradu Zrenjaninu i Grad Zrenjanin obavezao se da vrlo brzo raspiše licitaciju za poljoprivredno zemljište, prvi i drugi krug.
-Ono što je trend ove godine, mi ćemo skoro 500 hiljada hektara zemljišta imati pod zakupom, što na licitacijama, što pod pravom prečeg zakupa i cene su mnogo veće nego što su bile prethodnih godina na licitaciji. Ono što je i dalje problem, to je odnos između stočara i ratara i ja sam juče formirao Radnu grupu za izmenu zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako bismo ovaj, uslovno rečeno „sukob mišljenja“ između njih probali da rešimo. Dosta je tu ograničenja koja nas muče, jer u centralnoj Srbiji državnog poljoprivrednog zemljišta i nema, a moraju svi imati ista prava, i iste subvencije- rekao je Nedimović istakao da je razgovor s poljoprivrednicima i lokalnim samoupravama prioritet u radu Ministarstva poljoprivrede, jer lokalnim samoupravama pripada veliki deo nadležnosti oko davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, a da je konkretan rezultat  davanje saglasnosti na godišnji program i licitacije.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je Grad Zrenjanin uspeo da završi program korišćenja poljoprivrednog zemljišta i da će brzo biti raspisana licitacija.
-Mi smo servis države ovde, u lokalu, i u njihovo ime i organizujemo licitaciju. Bilo je uzurpacija poljoprivrednog zemljišta prošle godine, videli ste kako smo se obračunali s takvim licima, ove godine smo imali još više informacija, od samih poljoprivrednika sa terena, tako da smo još više površina rešili i još više sredstava uneli u budžet- rekao je Janjić i podsetio na dobro organizovanu Poljočuvarsku službu, aktivnu Komunalnu policiju i Policijsku upravu, kao i na dobru saradnju Grada i poljoprivrednika s Poljoprivrednom stručnom službom.
Ministar Nedimović se osvrnuo i na cenu goriva. Rekao je da će biti sklopljen aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom oko subvencija na troškove goriva, pa će onda biti više reči o tome.
-Ono što nije sporno jeste da mi, u okruženju, realno, imamo mnogo veće troškove proizvodnje u pogledu ovog energenta, razgovarao sam o tome nekoliko puta i s Ministarstvom finansija, zajedno radimo i pokušaćemo da nađemo rešenje, ali bez ugrožavanja finansijske stabilnosti zemlje- istakao  je ministar i dodao da zemljište koje je određenim odlukama dodeljeno kompaniji „Tenis“ ide sada na licitaciju, sve do trenutka dok ta kompanija 1. novembra 2019. godine ne uđe u posed, ukoliko zaključi ugovor.
-To zemljište ide sada na licitaciju, tako da nema priče da će to biti predmet zloupotreba i uzurpacija. Tu nema nikakve dileme. Zahvalan sam lokalnoj upravi u Zrenjaninu što je s uzurpiranih površina skidala useve i to je trend koji ćemo mi nastaviti- zaključio je ministar i najavio puštanje u rad i softvera na sajtu Ministarstva poljoprivrede, putem kog će svima biti dostupni svi podaci o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.