Dan Republike Srpske obeležen je sinoć, u sečanjskom Domu kulture , koncertom muzičkog etno sastava „Katera“ iz Istočnog Sarajeva u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Brana Rudan direktor Doma kulture opštine Sečanj i Ana Ljutić predstavik Republike Srpske

Ana Ljutić predstavik Republike Srpske istakla je da je osnovni zadatak Predstavništva da podstiče i unapređuje saradnju između Republike Srpske i Srbije, a jedan od načina jeste i manifestacija “Dani Republike Srpske” koju organizuju šestu godinu za redom, a drugu godinu u opštini Sečanj.

– Pored kulturno umetničkog programa, ove godine u 19 gradova i opština, radimo i na podsticanju ekonomske sardnje i na ovakav način, posetom naših najviših predstavnika gradovima i opštinama želimo tome da damo puni doprinos. Cilj manifestacije je da se Srbiji i njenim građanima predstavi Republika Srpska na uvek nov i jedinstven način, kao i da se dodatno učvrste privredne, kulturne, sportske i ostale veze naroda sa obe strane Drine – rekla je Ljutić.

-U ime opštine Sečanj zahvaljujem se Predstavništvu Republike Srpske  na ukazanom poverenju što se deo programa  po drugi put održava u našoj opštini- rekla je Brana Rudan direktorka Doma kulture u opštini Sečanj.

 

Muzički ansambl  Katera publici se predstavila sa deset narodnih etno pesama, kao i sa dve autorske „Vest“ i „Savka Čemedžinka“.

Muzički sastav Katera je osnovan 05. Jula 2016. godine pri hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu. Tvorci sastava su jerej Vidak Vujadinović, profesor crkvene muzike i sveštenik pri istoimenom hramu, i Peđa Hart, asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Muzički sastav Katera izvodi muziku iz svih dijelova srpskih zemalja i sevdalinke kao svojinu svih naroda Republici Srpskoj kao i u Bosni i Hercegovini. Trenutno imaju dvije autorske pjesme koje čekaju na studijsko ostvarenje, ali se one uveliko izvode na nastupima.