PORODIČNE FIRME KAO POKRETAČ EKONOMSKOG RAZVOJA

Politika- Fabrika „Jura“ otvorena je u Leskovcu 2012.godine i dobili su subvencije od države od oko 7000 evra za svakog zaposlenog radnika, uz garanciju da neće  biti otpuštanja u narednih pet godina. Ovih dana „Jura“ deo svoje proizvodnje seli u Albaniju i bez posla će ostati preko 350 radnika. Znači, isteklo je pet godina i radnici su ostali na ulici.


-S druge strane, Nacionalna služba za zapošljavanje za otvaranje novih radnih mesta za poslodavce sa područja Grada Zrenjanina daje 150000 dinara. Stranoj firmi 7000 evra, a domaćem poslodavcu 150000 dinara za svako novootvoreno radno mesto. Da li domaći poslodavac može biti konkurentan stranom s obzirom na iznose subvencija? Naravno da ne može. Pravi primer kako lokalna samouprava može da podstakne razvoj preduzetništva je opština Čajetina. Posebna pažnja u ovoj opštini poklanja se razvoju porodičnih firmi. Prednosti porodičnih firmi su porodično vlasništvo,upravljanje preduzećem se delegira od strane porodice i aktivno uključivanje svih članova porodice u poslovanje preduzeća. U opštini Čajetina porodičnih preduzeća ima oko 80 odsto.
Srpski pokret Dveri se zalaže da država što više sredstava ulaže u domaću privredu i poljoprivredu i u mala porodična preduzeća i da novac ne poklanja stranim firmama- rekao je Obrad Stanović predsednik GrO Dveri Zrenjanin.

Da ne bi došli u situaciju da strani investitori, tražeći jeftiniju radnu snagu i sve veće povlastice u svom poslovanju, počnu da zatvaraju radna mesta nadamo se da će i republička i lokalna vlast ulagati više u porodična preduzeća, gde se jednom otvoreno radno mesto prenosi sa generacije na generaciju.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap