Zrenjanin- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je svečano  otvorio proizvodne pogone južnokorejsko-američke kompanije “Eseks Europe” u industrijskoj zoni “Jugoistok – Ečka” u Zrenjaninu. Otvaranju su prisustvovali i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, ambasador Južne Koreje u Srbiji Če Hjongčan, predsednik LS Grupe Kristofer Ku, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i predstavnici Korejske organizacije za promociju trgovine i investicija KOTRA.

 
 

-Veoma sam ponosan  na činjenicu da sam ovde bio na postavljanju kamena temeljca za fabriku Esseks, na 16.000 kvadratnih metara,  marta meseca ove godine i da su investitori za samo šest meseci uspeli da izgrade fabriku koja je na veoma visokom tehnološkom nivou i zapošljava u ovom trenutku 67 od ukupno 162 radnika koji će biti zaposlen ovde. Prosečna neto plata će biti 90.000 dinara, što je „dramatično“ iznad republičkog proseka. Država je dala subvenciju u iznosu od  1 620 000 evra, dok je ukupna investicija preko 30 miliona evra. Ono što je veoma bitno kako za grad Zrenjanin tako i za Vojvodinu i Srbiju, je da će njen izvoz biti oko 150 miliona evra. Fabrika u Zrenjaninu biće prvi proizvodni pogon kompanije Eseks na teritoriji istočne Evrope- rekao je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potvrdio da će Zrenjanin dobiti auto-put i da je napravljena projekcija po kojoj će Beograd – Zrenjanin koštati 280 miliona evra, a Zrenjanin – Novi Sad 220 miliona i dodao da bi time Zrenjanin  bio u središtu autoputeva naše zemlje.

Predsednik Srbije je, sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i domaćinima, obišao novi pogon fabrike za proizvodnju emajlirane žice „Eseks Jurop“.
 
 
“Eseks” Zrenjanin je investicija vredna 30,4 miliona evra, a proizvodnja bakarnih žica za transformatore, motore i generatore realizovaće se na površini od 15 hiljada kvadratnih metara pokrivenog poslovnog prostora. Kompanija “Eseks” evropska je podružnica američkog giganta iz Atlante “Superior Eseks”, a obe su članice južnokorejske “LS Grupe” koja posluje na preko 100 lokacija u 25 država i upošljava više od 3000 radnika.