Zrenjaniin-U prepunoj Baroknoj sali Gradske kuće sinoć je održano književno veče pod nazivom „U potrazi za smislom“, zajedničkim imeniteljem za naslove čiji su autori Arno Gujon, francuski i srpski humanista, Aleksandar Gajšek, novinar i autor tv serijala „Agape“ i Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva “Mihajlo Pupin”.
Čast gostima ukazao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnikom Duškom Radišićem, pre književne večeri priredio prijem u svom kabinetu.
Arno Gujon u svojoj knjizi objašnjava razloge osnivanja humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” i angažovanja oko pomoći srpskom narodu u enklavama na Kosovu i Metohiji. Ta organizacija je od osnivanja 2004. godine dopremila pomoć u više od 30 konvoja, u vrednosti većoj od 1,5 miliona evra i organizovala 12 projekata, a u Francuskoj pomoć organizaciji pruža 12 hiljada donatora. Gujon je govorio i o tome šta je navelo jednog mladog Francuza, bez srpskih korena, da se angažuje za Srbe na Kosovu i Metohiji, do toga da je naučio njihov jezik i preselio se u Srbiju.
“Poručio bih i ono što je meni veoma važno, a to je da možemo da utičemo na svet oko nas, možda ne možemo da ga promenimo u potpunosti, ali možemo uticati na njega i svakako ga učiniti boljim mestom za život”, istakao je Gujon i osvrnuo se na francusko-srpske odnose, vek nakon Prvog svetskog rata u kom su dve zemlje bile velike saveznice.
“Posle sto godina prijateljstvo između Francuza i Srba nije zamrlo, ali bih rekao, bez preterivanja, da je bilo “uspavano”. Mi u našem udruženju se već 14 godina trudimo da probudimo taj osećaj prijateljstva, pogotovu u Francuskoj, gde smo uspeli da okupimo oko sebe veliki broj donatora koji konkretno pomažu Srbima na Kosovu i Metohiji. Mislim da naši narodi, uprkos različitim politikama koje su vođene u prethodnom periodu, mogu da obnove to prijateljstvo i mi pokušavamo da delima pokažemo da je tako nešto moguće”, poručio je Gujon, koji je za svoj humanitarni rad u Srbiji zaslužio više priznanja i odlikovanja, a ukazom Predsednika Republike 11. maja 2015. godine uručen mu je i pasoš Republike Srbije i dobio je srpsko državljanstvo. Oženjen je Srpkinjom rođenom u Francuskoj, Ivanom i danas žive u Beogradu i vode kancelariju humanitarne organizacije.
U izjavi pred sinoćnje književno veče, Aleksandar Gajšek poručio je da i “Agape”, od kada postoji, a pod patronatom pokojnog akademika Vladete Jerotića, jeste jedna “potraga za smislom”, gde se ne nude gotovi odgovori, već potencira značaj postavljanja pitanja i filozofskog smisla ko smo, gde smo, zašto uopšte postojimo. Pitanja su, objašnjava on, nekada čak i važnija od odgovora.
“Svako od nas, koji smo učesnici večeras, pronašli smo neki smisao u humanitarnom radu, altruizmu, u buđenju i sećanju na neke naše velikane koji itekako mogu da nam budu uzor u toj potrazi za smislom“, kazao je Gajšek.
Izvor:zrenjanin.rs