Zrenjanin- U Baroknoj sali Gradske kuće danas je održan tradicionalni novogodišnji svečani koktel na kojem je dodeljeno najznačajnije  gradsko priznanje –  Nagrada grada Zrenjanina za 2018. godinu.  U prisustvu čelnika lokalne samouprave, predstavnika pokrajinske i republičke vlasti i brojnih zvanica gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik skupštine Oliver Mitrović  uručili su  najznačajnije godišnje priznanje. Na samom početku predstavio se Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina.

 

„Nagrada grada Zrenjanina“ ove godine pripala je Njegovoj ekselenciji ambasadoru Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančangu, a u njegovo ime priznanje je primio i na njemu se iskreno zahvalio savetnik kineske ambasade Či Jonghui. 

Nagrada grada Zrenjanina Li Mančangu dodeljena je za doprinos razvoju prijateljskih odnosa između dve zemlje i izuzetnom profesionalnom i ličnom angažovanju na realizaciji kapitalnih investicija iz Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, posebno u gradu Zrenjaninu, čime ostavlja snažan pečat u njegovom privrednom razvoju.

Savetnik kineske ambasade Či Jonghu istakao je da je ovo priznanje  vredno za ambasadora lično, a da je  istovremeno  i priznanje celoj ambasadi, kao i da je to priznanje prijateljstvu naša dva naroda i poželeo svima puno uspeha u Novoj godini.
-Nama je veliko  zadovoljstvo i drago nam je što je kompanija „Linglong“ investirala u grad Zrenjanin i želimo da i druge kineske kompanije investiraju ovde. Kada jedna takva kompanija investira, ona ne investira samo novac, nego investira i prijateljstvo. Ja duboko verujem da će takvo prijateljstvo biti večno i kao ambasada, za iduću godinu, uložićemo sve napore da radimo za grad Zrenjanin i za prijateljsku Srbiju“-rekao  je Či Jonghu.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da su na današnjoj  sednici gradske Skupštine odbornici jednoglasno podržali i usvojili detaljnu regulaciju plana industrijske zone „Jugoistok“ i da je samim tim sve spremno da počne sa radom novi investitor kineska fabrika guma “Linglong Tajr”.
-Mi smo od danas spremni da primimo novog investitora, kinesku fabriku guma 2Linglong Tajr“. Želim još jednom da istaknem da ova administracija radi brzo, da Skupština reaguje u 24 sata i ne čudi onda što je Zrenjanin zanimljivo mesto za investitore-  rekao je Janjić i dodao da je  Zrenjanin po broju novozaposlenih u vrhu u Srbiji.
– Dobro radimo kada je u pitanju promovisanje Zrenjanina kao dobrog mesta za investiranje. Radili smo mnogo i na infrastrukturi, ulagali smo značajna sredstva i u kulturu,  zdravstvo, školstvo,  a imamo velike planove za sledeću godinu i mogu da kažem da je Zrenjanin grad s perspektivom- rekao je  Janjić i istakao da je rešen jedan od najvećih problema u Zrenjaninu.
– Mislim da naš grad menjamo na bolje, a mogu da kažem da smo rešili i jedan od najvećih problema u našem gradu, vode za piće, koji se rešava od 1975. godine, zabranjena je za koriščenje od 2004. godine i veoma sam ponosan na svoju administraciju, što smo baš mi ti koji smo to rešili- rekao je gradonačelnik  i sugrađanima poželeo dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću u narednoj2019. godini.
Li Mančangu u našu zemlju došao je prvi put još 1978. godine. Završio je Višu ekonomsku školu u Beogradu i naučio srpski jezik.
“Izjavio je da mu je Srbija drugi zavičaj, a tokom mandata najvišeg diplomatskog predstavnika Kine u Srbiji dao je izuzetan doprinos razvoju prijateljskih odnosa između dve zemlje. Osvedočeni je prijatelj naše zemlje i našeg naroda i u svom radu umnogome je prevazišao ono što se zove uobičajena diplomatska aktivnost. Tokom boravka u Beogradu značajno je doprineo razvoju bilateralnih i diplomatskih odnosa između dve zemlje, razvoju političke i ekonomske saradnje i neposredno učestvovao u realizaciji više investicija od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju u koje su uključene multinacionalne kompanije iz Kine”.
U Zrenjaninu, 24. avgusta ove godine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o realizaciji najveće privredne investicije ikada u našem gradu i jedne od najvećih stranih direktnih investicija u Srbiji – izgradnji proizvodnih pogona kompanije “Linglong Tajr”, vrednosti skoro milijardu dolara. U konkurenciji nekoliko država, za tu investiciju se izborila Republika Srbija, uz sve prednosti koje je ponudio Grad Zrenjanin i njegova industrijska zona “Jugoistok-Ečka”. Uz veliko angažovanje predsednika Srbije u dovođenju te investicije u našu zemlju, ključnu ulogu da baš Srbija i Zrenjanin postanu buduće evropsko sedište kompanije “Linglong” imao je upravo dobitnik Nagrade grada Zrenjanina, ambasador Mančang.
Od samog početka realizacije te investicije, lično je angažovan u pripremama za početak izgradnje, na proleće naredne godine. Manifestuje to i kroz zvanične i radne posete našem gradu, uz gotovo svakodnevno interesovanje i želju da pomogne.  Ova investicija od nemerljivog je značaja za Grad Zrenjanin. Ne samo kroz otvaranje novih radnih mesta, već i zbog dolaska drugih kompanija iz Kine u naš grad, za šta vlada veliko interesovanje, kao i ogromnih infrastrukturnih radova, kakvi su izgradnja auto-puta do Beograda i brzog puta do Novog Sada”, rečeno je na današnjoj svečanosti.