Zrenjanin- Manifestacija „Najbolje vino Banata“ organizuje se u Kulturnom centru Zrenjanina u toku februara 2019. godine. Organizatori su Klub Vina iz Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Turistička organizacija grada Zrenjanina a pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin.

Završnica manifestacije biće održana u petak, 1. marta 2019. u Kulturnom centru u 12 časova, kada će uz umetnički program biti proglašena najuspešnija vina  Banata, a uz degustaciju takmičarskih vina i Banatskog Šilera.

Tim povodom danas je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija na kojoj su  označaju manifestacije govorili Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina, Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Šomođi Šandor  predsednik Kluba Vina Zrenjanin i  Branislav Prohaska  koordinator manifestacije.

„Manifestacija Najbolje vino Banata“ je takmičenje od izuzetnog značaja za kulturu vina u našoj regiji iz više razloga jer promoviše proizvodnju vina iz sopstvenih malih vinograda Banata, najviše standarde u kvalitetu vina, oslikava stvarno stanje potencijala za proizvodnju vina, ne pravi razliku u odnosu na amatere i profesionalce i povezuje lokalna seoska udruženja Banata“, rekao je Marinković.

O propozicijama takmičenja govorio je Šandor Šomođi predsednik Kluba Vina Zrenjanin.

„Takmiče se vina iz četiri kategorije: belo, roze, crveno i šiler. Predaja uzoraka je 22. (od 9-16h) i 23. februara (od 9 do 13h) –  (2X0,75lit.). Žiriranje  je u utorak, 26. februara od 10 do 15 časova, a 1. marta proglasićemo pobednika uz umetnički program u Holu Kulturnog centra Zrenjanina i javnu degustaciju takmičarskih vina i Banatskog Šilera“, rekao je Šomođi.

Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina rekao je da se Turistička organizacija  uključila u organizovanju takmičenja „Najbolje vino Banata“ i izrazio nadu da će naredne godine grad Zrenjanin dobiti i festival vina.

Takmičenje vina nastalih u našem regionu u novijoj istoriji grada datira od 2009. godine. Tada je na inicijativu lokalnih seoskih udruženja vinogradara Regionalna privredna komora bila organizator, i angažovali su profesionalne ocenjivače. Najbolja vina tog takmičenja su prezentovana na prvoj Vinskoj večeri, svojevrsnom vinskom balu u hotelu Vojvodina.

Od 2015. Klub Vina dobija partnera u organizaciji – Kulturni centar Zrenjanina, i  Grad Zrenjanin kao pokrovitelja manifestacije. Ova saradnja je veoma uspešno funkcioniše i do danas.

2018. godine manifestacija je proširila granice na Banat (sa dosadašnjeg Srednjeg Banata) sa tendencijom da u budućnosti obuhvati i Banat izvan naših granica (Mađarski i Rumunski deo Banata). 2018. godine učešće u organizaciji  uzela je i Turistička organizaciji grada  Zrenjanin i doprinela značaju održavanja manifestacije.  Vinari, kako amateri, tako i nekoliko registrovanih vinarija odazvali su se sa skoro cele teritorije Banata. Pristiglo je 166 uzoraka iz: Gudurice, Pančeva, Dolova, Kovačice, Mužlje, Orlovata, Melenaca, Taraša, Iđoša, Aradca, Zrenjanina, Alibunara, Novog Bečeja, Botoša, Crepaje, Nakova i Novih Kozaraca.

  1. godine na takmičenju  prvi put je učestvovao  vinski sudija iz Mađarske, zahvaljujući, pored ostalih i Privrednoj komori Vojvodine.

Od samog početka veličina i ozbiljnost ovog takmičenja  jeste u ocenjivanju vina od  strane profesionalnih sudija za vino. Ugledne somelijere, enologe, vinske publiciste, okuplja i dovodi naš zrenjaninac Igor Luković, osnivač i glavni urednik časopisa Vino i Fino koji je i međunarodni vinski sudija. Posebno je važno naglasiti, da je tradicionalno vino ovih krajeva prepoznato, kao Banatski Šiler, i da počev od 2018. godine se ocenjuje izdvojeno sa namerom da se sačuva tradicija, nematerijalno kulturno dobro Banata.

 ZANIMLJIVOSTI I ČINJENICE

  • Vinska tradicija u Banatu
  • Razvoj seoskog i vinskog turizma
  • Iako Banat nije istorijsko vinogorje, ravnica ima svoje pomalo zaboravljeno vino: tradicionalni Banatski Šiler, koji se pravi po posebnom postupku irazlikuje se od drugih vina. Nema sela, u kojem se nije pravilo ovo vino u prošlosti. Ne samo u bircovima i po kućama, nego se pilo u svatovima i na proslavama.

Manifestacija Najbolje vino Banata vraća popularnost pravljenja ovih vina na selu kao značajan gastro elemenat u seoskom turizmu. Očekuje se, promenom zakona o vinu, da će sva sela imati barem po dve, tri male vinarije. To je trend i praksa u svim okolnim zemljama…

Manifestacija Najbolje vino Banata ujedno i obrazuje i usmerava buduće vinare kroz vrhunsko ocenjivanje njihovih proizvoda.

 

 BANATSKI ŠILER – LOKALNI BREND

Kulturu pravljenja vina u naše krajeve doneli su doseljenici, Nemci iz oblasti Alzasa i Lotaringije. U Švajcarskoj,  u gradu Graubünden-u i danas proizvode Schiller Wine, na isti način, kao i kod nas: iz malih vinograda, gde uvek ima mnoštvo sorti grožđa, u jednom danu se obere ceo vinograd, i nakon muljanja ostavi na pokožici da dobije blago-crvenu boju, pa se zatim otače i neguje.

Svaki vinograd daje značajno različita vina. Ova veoma voćna i aromatična vina se piju mlada do sledeće berbe. I danas stariji ljudi pamte vinograde u svojim selima, i način spravljanja ovih domaćih vina. Enološki gledano ovaj postupak u mnogome odstupa od akademskih tehnologija, ali je prepoznatljiv, autentičan i zato treba da bude zaštićen brendom Banata.