Žitelji Kumana, naseljenog mesta koje pripada opštini Novi Bečej danas su dobili eko-česmu. Puštanjem u rad ove eko-česme meštani će konačno moći da toče čistu i kvalitetnu vodu za svoja domaćinstva. Projekat izgradnje eko-česme finansirala je lokalna samouprava. Predsednik opštine Saša Maksimović je tom prilikom izjavio da je bilo problema sa izdavanjem upotrebne dozvole, ali sada, kada je taj problem rešen, meštani će konačno moći da koriste kvalitetnu vodu.

„Zaista želim stanovnicima Kumana da je koriste u zdravlju. Sva tri naseljena mesta imaju barem delimično rešeno snabdevanje pijaćom vodom, za one koji ne mogu da priušte flaširanu vodu. Ostao je problem koji imamo sa najvećim naseljenim mestom, a to je Novi Bečej. Završena je ponovo javna nabavka za novo projektovanje fabrike vode. U naredna dva meseca očekujemo izradu projektno-tehničke dokumentacije prema novim standardima. Konkursnu dokumentaciju polako pripremamo zajedno sa projektnom dokumentacijom za junski konkurs Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i verujem da ćemo tada ponovo dobiti sredstva“ – dodao je Maksimović.

 

Prisutnima koji su se okupili danas u centru Kumana obratila se i predsednica Saveta Mesne zajednice Kumane, Dunja Radin koja je naglasila da je u poslednjih nekoliko godina od strane lokalne samouprave Mesna zajednica Kumane potpomognuta na taj način što je uloženo u nekoliko investicija.

„Jedna od tih značajnih investicija je upravo i eko-česma koju smo ovom prilikom zvanično „otvorili“ i pustili je u upotrebu svim građanima. Smatram da je ovo značajan projekat jer na ovaj način pomažemo, odnosno podižemo nivo zdravlja i kvalitet života svim našim sugrađanima“ kaže Dunja Radin.

 

Izgradnja eko-česme nije jedina investicija lokalne samouprave u Kumane, jer će ih u narednom periodu biti još nekoliko, potvrdio je predsednik opštine, Saša Maksimović. Za dvadesetak dana očekuje se postavljanje nove trafo stanice u novoj radnoj zoni. Takođe, sa kompanijom NIS je najavljeno ulaganje u ambulantu u Kumanu. U toku je i javna nabavka za izgradnju novih saobraćajnica u Kumanu. To znači da će se asfaltirati sve do sada ne asfaltirane ulice.