Politika- Vrelovodna mreža rekonstruisana je u delu Naselja Brigadira Ristića, na šta su demokrate već skrenule pažnju krajem novembra meseca, a Gradska Toplana, Inženjerska komora Srbije i MV Invest saglasili su se 3. decembra da su završeni svi radovi, sem asfaltiranja, kao i da su nepovoljni vremenski uslovi i nepredviđeni radovi uzrokovali kašnjenje, a da će asfaltiranje biti završeno „čim se za to ukaže prilika“.

 

Građani i danas, početkom februara 2019. godine, svakodnevno gaze po blatu dok čekaju da staza i parking budu asfaltirani i sređeni, drveće posađeno, a klupe vraćene, a odbornica Alisa Kockar smatra da „ako je i bilo nekih nepredviđenih radova, apsolutno nema razloga da građani snose posledice umesto oni zbog kojih je takva situacija i nastala. Nije tačno da radovi nisu završeni zbog vremenskih uslova jer je za ova dva meseca bilo i više nego dovoljno dana tokom kojih su radovi bili mogući. Uzrok je druge vrste: radnika nije bilo ili ih nije bilo dovoljno. Dolazili su samo nakon naših žalbi, svega njih nekoliko i to na dan ili dva, i ponovo odlazili bez završetka radova.“

Dodatni problem predstavlja i činjenica da su se građani više puta žalili, navodi Kockar. Sem direktnog kontakta sa Gradskom toplanom koji je Kockar inicirala, građani su se organizovali i predali peticiju Savetu mesne zajednice „Žarko Zrenjanin“, a preduzeli su i dalje korake preko upravnika zgrada. Niko nije reagovao, svi su ignorisali zahteve i žalbe građana.

„Na kraju, ostaje otvoreno pitanje zašto barem JKP „Gradska Toplana“ nije regovala i zaštitila građane pozivajući se na članove 37. i 38. Ugovora, prema kojim može izvođaču radova može da da rok od 7 dana da otkloni nedostatke i da ih, ukoliko se to ne desi, da drugom izvođaču, a sve o trošku prvog. S druge strane, pošto Gradska Toplana štiti izvođača radova i „oprašta“ mu greške, onda bi mogla isto da učini i kada su u pitanju građani i da im ne naplati barem fiksne troškove u letnjem periodu. Ravnoteže radi“, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke u Zrenjaninu.