Zrenjanin- U okviru svoje velike evropske turneje „Bridges of Roots”, u ponedeljak, 18. marta od 20 časova u Baroknoj Sali Gradske kuće u Zrenjaninu će nastupiti „Boğaziçi Jazz Choir” iz Turske. Hor će u okviru ove turneje, u svojoj obnovljenoj postavci, nastupiti u 8 gradova, u 5 evropskih zemalja. Ulaz je slobodan.

„Boğaziçi Jazz Choir” je osnovao 2011. dirigent Masis Aram Gözbek, i poznat je kao pionirski poduhvat horske muzike u Turskoj. U horu peva 30 pevača koji izvode širok repertoar kompozicija od savremenih, do džez i tradicionalnih. Hor učestvuje na brojnim projektima u Turskoj i nastupa na značajnim događajima širom sveta. Uz brojne nagrade koje je osvojio, treba posebno izdvojiti prvo mesto u „Folklor” kategoriji i 13. mesto na ukupnom „INTERKULTUR” svetskom rangiranju 2012. godine, kao i to da je 2016. godine bio jedan od 10 horova koji su pozvani na prestižni „10. Evropski festival omladinskih horova, Bazel” u Švajcarskoj i prva i jedina grupa koja je tamo predstavljala Tursku.

Dirigent hora, Masis Aram Gözbek (1987, Istambul) osnivač je i umetnički direktor i Boğaziçi omladinskog hora i MAGMA horova, kao i predavač na Konzervatorijumu Univerziteta Haliç. Osvojio je brojne nagrade (pored ostalih “The Most Successful Young Person of 19. TOYP – Ten Outstanding Young Persons”, Turska, 2013.; „Young Conductor Special Award”, Internacionalno horsko takmičenje „Prof. Georgi Dimitrov” 2014. i dr.). Pozvan je da bude član žirija na 66. „Evropskom Muzičkom festivalu za mlade” 2018. (Neerpelt, Belgija), a vodi i brojne radionice i seminare o horskoj muzici u nekoliko škola i udruženja u različitim gradovima Turske i u inostranstvu.

Ovaj koncert će biti prvi od promotivnih koncerata koji najavljuju predstojeći šesti Horski Festival „Slobodan Bursaćˮ koji će se održati od 31. maja do 3. juna u Zrenjaninu. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.